na proste ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g margaryny
- 80 g cukru
- 1 jajko
na ciasto doskonałe:
- 300 g krupczatki
- 3 żółtka jajka ugotowanego na twardo
- 150 g masła
- 180 g cukru pudru
Mazurki to moje ulubione ciasta. Kruchy spód i kolorowe polewy przystrajane bakaliami, lukrem i czekoladą. Przygotowuję spody wcześniej aby mieć czas na zabawę z dekorowaniem – w mazurkach wygląd jest tak samo ważny jak smak!
Składniki na proste ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g margaryny
- 80 g cukru
- 1 jajko
Margarynę rozetrzeć z mąką i cukrem, dodać jako i połączyć ze sobą. Włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia i razem z nim włożyć do formy . Dociąć do kształtu. Z resztek ciasta zrobić wystające brzegi, Piec 25 min. w 180°C.
Jednak warto zadać sobie trud i przygotować ciasto z poniższych składników. Różnica w smaku i kruchości zdecydowana.
Składniki na ciasto doskonałe:
- 300 g krupczatki
- 3 żółtka jajka ugotowanego na twardo
- 150 g masła
- 180 g cukru pudru
Żółtka przetrzeć przez sitko. Masło wrzucić do mąki i rozdrobić na jak najmniejsze kawałki. Połączyć wszystkie składniki. Mówi się czasem o kimś, że ma ręce stworzone do ciasta kruchego tzn. ciągle zimne:) Moje są tak zimne, że nie muszę się spieszyć z zagniataniem kruchego, wprost przeciwnie, czasami składniki nie chcą mi się połączyć. Jeśli macie ten sam problem można do ciasta dodać jeszcze jedno surowe żółtko. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę, po tym czasie, jak w poprzednio rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (lub miedzy dwoma kawałkami papieru). Wkładamy do formy, robimy brzeg – można go dokleić białkiem. Pieczemy na złoto. Do tego ciasta używam płytkich foremek, jest bardzo kruche. Idealne w tym wypadku są jednorazowe, aluminiowe formy, można je rozciąć z jednej strony i po prostu wysunąć placek. Trochę z nim kłopotu ale uwierzcie warto się postarać. Kiedy spód wystygnie możemy wylać na niego kajmak. Możemy użyć gotowej masy krówkowej, puszki mleka skondensowanego gotowanego w wodzie przez godzinę lub postawić sobie wysoko poprzeczkę i zrobić kajmak sami.
Kajmak to połączenie śmietanki i skarmelizowanego cukru. Możemy dodać do niej wanilię, czekoladę lub kakao. Składniki są proste na ok. 300 ml kajmaku potrzebujemy 250 ml śmietanki 36% i 6 płaskich łyżek cukru. Najważniejszy jest sposób przygotowania. Niestety musimy poświęcić około godziny czasu. Patelnia lub rondelek, których użyjemy musi mieć grube dno. Cukier wsypujemy na patelnie i karmelizujemy do złotego koloru. Należy bardzo uważać aby go nie przypalić, bo kajmak będzie gorzki i nic nie zabije tego smaku, jednak cukru nie mieszamy! Do skarmelizowanego cukru wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy na bardzo małym płomieniu około godziny. Jeśli po wlaniu śmietanki mieszanka będzie miała grudki nie przejmujcie się, powinny się rozgotować. W miarę gotowania mieszanka gęstnieje. Jeszcze bardziej zgęstnieje po wystudzeniu, więc nie należy jej podgrzewać zbyt długo. Ja wylewam na ciasto jeszcze gorący kajmak. Mazurek ubieram gdy stygnie ale jest jeszcze na tyle ciepły aby ozdoby się przykleiły. Ubieram go migdałami i dekoruję rozpuszczoną czekoladą.
Miłego pieczenia i Cieszcie się smakiem!