Autor: magda, Cze - 21 - 2015, Dania bez mięsa, Dania główne, Obiad, SLAJD
Składniki
  • 500 g sera twarogowego śmietankowego
  • 6 dużych jaj
  • pęczek botwiny
  • pęczek szparagów
  • świeże zioła np. koperek, tymianek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 4 osób

Sernik wcale nie musi być słodki. Wytrawna wersja świetnie sprawdza się latem mamy do dyspozycji mnóstwo świeżych, sezonowych warzyw i ziół. To prosta potrawa, nie wymaga kunsztu kulinarnego a na stole prezentuje się okazale. W towarzystwie ciekawej sałatki może zachwycić najbardziej wymagających biesiadników. Z poniższej proporcji upieczecie blaszkę tzw. keksówkę. Nie polecam pieczenia większej ilości w jednej formie. Jeśli potrzebujecie dania dla wielu osób podwójcie lub potrójcie recepturę i upieczcie sernik w dużej, płaskiej blasze.

 

SERNIK_botwinka_0361

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego śmietankowego
  • 6 dużych jaj
  • pęczek botwiny
  • pęczek szparagów
  • świeże zioła np. koperek, tymianek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Twaróg rozdrabniamy. Jeśli jest to ser śmietankowy wystarczy widelcem. Jeżeli używamy twardego sera twarogowego dobrze jest zblendować go z niewielką ilością śmietanki – tak, aby był wilgotny. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Botwinę kroimy na niezbyt małe kawałki i łączymy z masą. Szparagom odłamujemy zdrewniałą końcówkę. Możemy je również pokroić i wmieszać lub wcisnąć całe w masę już ułożoną w blaszce. Sernik doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi świeżymi ziołami. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Jeżeli chcecie użyć innych warzyw np. pomidorków, które w trakcie pieczenia puszczą dużo soku dodajcie jeszcze łyżkę mąki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą. Pieczemy około 30 – 40 minut w 180°C w opcji górna i dolna blaszka lub z termoobiegiem (tutaj musicie sami dostosować temperaturę i czas bo każdy piekarnik ma swoje kaprysy). Nie należy go piec zbyt długo bo będzie suchy a zależy nam na kremowej konsystencji. Po 30 minutach sprawdzamy sernik naciskając powierzchnię dłonią – jeśli jest zwarta i elastyczna wyłączamy piekarnik. Najlepiej kroi się gdy trochę ostygnie. Smacznego!

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on Cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on Cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on Cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl