- 500 g sera twarogowego śmietankowego
- 6 dużych jaj
- pęczek botwiny
- pęczek szparagów
- świeże zioła np. koperek, tymianek
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Sernik wcale nie musi być słodki. Wytrawna wersja świetnie sprawdza się latem mamy do dyspozycji mnóstwo świeżych, sezonowych warzyw i ziół. To prosta potrawa, nie wymaga kunsztu kulinarnego a na stole prezentuje się okazale. W towarzystwie ciekawej sałatki może zachwycić najbardziej wymagających biesiadników. Z poniższej proporcji upieczecie blaszkę tzw. keksówkę. Nie polecam pieczenia większej ilości w jednej formie. Jeśli potrzebujecie dania dla wielu osób podwójcie lub potrójcie recepturę i upieczcie sernik w dużej, płaskiej blasze.
Składniki:
- 500 g sera twarogowego śmietankowego
- 6 dużych jaj
- pęczek botwiny
- pęczek szparagów
- świeże zioła np. koperek, tymianek
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Twaróg rozdrabniamy. Jeśli jest to ser śmietankowy wystarczy widelcem. Jeżeli używamy twardego sera twarogowego dobrze jest zblendować go z niewielką ilością śmietanki – tak, aby był wilgotny. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Botwinę kroimy na niezbyt małe kawałki i łączymy z masą. Szparagom odłamujemy zdrewniałą końcówkę. Możemy je również pokroić i wmieszać lub wcisnąć całe w masę już ułożoną w blaszce. Sernik doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi świeżymi ziołami. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Jeżeli chcecie użyć innych warzyw np. pomidorków, które w trakcie pieczenia puszczą dużo soku dodajcie jeszcze łyżkę mąki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą. Pieczemy około 30 – 40 minut w 180°C w opcji górna i dolna blaszka lub z termoobiegiem (tutaj musicie sami dostosować temperaturę i czas bo każdy piekarnik ma swoje kaprysy). Nie należy go piec zbyt długo bo będzie suchy a zależy nam na kremowej konsystencji. Po 30 minutach sprawdzamy sernik naciskając powierzchnię dłonią – jeśli jest zwarta i elastyczna wyłączamy piekarnik. Najlepiej kroi się gdy trochę ostygnie. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!