- wątróbka z kurczaka 250 g
- 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich
- 3 duże pieczarki
- 2 cebule
- sól, pieprz
- można kmin rzymski mielony
- natka pietruszki
- masło
- jajko
- kawałek dyni
- 5 cm imbiru świeżego
- 2-4 ząbki czosnku

Kupiłam kapustę kiszoną w całości, małe główki. Liście miała elastyczne i pięknie odchodziły od wyciętego głąba, aż się prosiło żeby je pozawijać. Plan warsztatowy był taki, że zrobimy roladę z jarmużu i wątróbki – jarmuż udało mi się znaleźć piękny, fioletowy, pilnowałam, żeby się nie pogniótł w transporcie. Tak pilnowałam, że go w końcu na warsztaty nie zabrałam – może dobrze, bo teraz już wiem jak smakuje zrolowana z wątróbką kapusta kiszona 🙂 Roladkę serwowaliśmy w dyniowym sosie.
Składniki:
- wątróbka z kurczaka 250 g
- 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich
- 3 duże pieczarki
- 2 cebule
- sól, pieprz
- można kmin rzymski mielony
- natka pietruszki
- masło
- jajko
- kawałek dyni
- 5 cm imbiru świeżego
- 2-4 ząbki czosnku
Wątróbkę oczyszczamy z białych błonek i dusimy z posiekaną cebulą i masłem przez 10 – 15 minut, następnie studzimy. Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy, niedługo. Przestudzoną wątróbkę siekamy drobno, dodajemy pieczarki, posiekane orzechy, natkę pietruszki, przyprawy i jajko. Wyrabiamy zwartą masę. Teraz będziemy skręcać roladę.
1. blat kuchenny przecieramy mokrą ściereczką i rozwijamy na nim folię spożywczą – 2 kawałki długości ok. 50 cm jeden nad drugim, tak aby zachodziły na siebie (mokry blat sprawi, że folia przylgnie do niego i nie będzie się zwijać)
2. na folii układamy liście kapusty tak, aby zachodziły na siebie – zostawiamy po ok. 10 cm wolnego miejsca po bokach folii
3. na kapuście rozkładamy równomiernie farsz z wątróbki
4. skręcamy roladę zaczynając od boku bliżej nas – nie będzie idealna, absolutnie się tym nie przejmujcie
5. gdy rolada jest skręcona zakładamy na nią ciasno brzeg folii (bliższy nam), wyrównujemy dłońmi i rolujemy razem z folią tworząc ciasny rulonik
6. chwytamy brzegi i rolujemy po blacie – brzegi zaczynają się skręcać ściskając wewnątrz roladę i nadając jej kształt
7. przytrzymujemy jeden koniec i zawiązujemy ciasno na supełek drugi – potem odwrotnie, drugi koniec
Roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy litr wody i pieczemy w 180 °C przez ok. 30 minut lub w garnku gotujemy w wodzie pod przykryciem. Następnie wyjmujemy aby przestygła. Folię zdejmujemy dopiero przed pokrojeniem. Uwierzcie to tylko wydaje się skomplikowane.
Do sosu będziemy potrzebować upieczonej dyni (180°C pokrojona na kawałki). Upieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skóry i blendujemy lub po prostu rozgniatamy widelcem. Imbir, cebulę, czosnek obieramy, siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy puree dyniowe, sól, pieprz i sok z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy wodę lub bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotowe!
Ciesz się Smakiem!

[…] ROLADA Z KISZONEJ KAPUSTY I WĄTRÓBKI […]