Autor: magda, lis - 27 - 2015, Dania główne, Dania mięsne, SLAJD
Składniki
  • wątróbka z kurczaka 250 g
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich
  • 3 duże pieczarki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • można kmin rzymski mielony
  • natka pietruszki
  • masło
  • jajko
  • kawałek dyni
  • 5 cm imbiru świeżego
  • 2-4 ząbki czosnku
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 2 osób

Kupiłam kapustę kiszoną w całości, małe główki. Liście miała elastyczne i pięknie odchodziły od wyciętego głąba, aż się prosiło żeby je pozawijać. Plan warsztatowy był taki, że zrobimy roladę z jarmużu i wątróbki – jarmuż udało mi się znaleźć piękny, fioletowy, pilnowałam, żeby się nie pogniótł w transporcie. Tak pilnowałam, że go w końcu na warsztaty nie zabrałam – może dobrze, bo teraz już wiem jak smakuje zrolowana z wątróbką kapusta kiszona 🙂 Roladkę serwowaliśmy w dyniowym sosie.

rolada_kapusta_watrobka2

Składniki:

  • wątróbka z kurczaka 250 g
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich
  • 3 duże pieczarki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • można kmin rzymski mielony
  • natka pietruszki
  • masło
  • jajko
  • kawałek dyni
  • 5 cm imbiru świeżego
  • 2-4 ząbki czosnku

Wątróbkę oczyszczamy z białych błonek i dusimy z posiekaną cebulą i masłem przez 10 – 15 minut, następnie studzimy. Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy, niedługo. Przestudzoną wątróbkę siekamy drobno, dodajemy pieczarki, posiekane orzechy, natkę pietruszki, przyprawy i jajko. Wyrabiamy zwartą masę. Teraz będziemy skręcać roladę.

1. blat kuchenny przecieramy mokrą ściereczką i rozwijamy na nim folię spożywczą – 2 kawałki długości ok. 50 cm jeden nad drugim, tak aby zachodziły na siebie (mokry blat sprawi, że folia przylgnie do niego i nie będzie się zwijać)

2. na folii układamy liście kapusty tak, aby zachodziły na siebie – zostawiamy po ok. 10 cm wolnego miejsca po bokach folii

3. na kapuście rozkładamy równomiernie farsz z wątróbki

4. skręcamy roladę zaczynając od boku bliżej nas – nie będzie idealna, absolutnie się tym nie przejmujcie

5. gdy rolada jest skręcona zakładamy na nią ciasno brzeg folii (bliższy nam), wyrównujemy dłońmi i rolujemy razem z folią tworząc ciasny rulonik

6. chwytamy brzegi i rolujemy po blacie – brzegi zaczynają się skręcać ściskając wewnątrz roladę i nadając jej kształt

7. przytrzymujemy jeden koniec i zawiązujemy ciasno na supełek drugi – potem odwrotnie, drugi koniec

Roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy litr wody i pieczemy w 180 °C przez ok. 30 minut lub w garnku gotujemy w wodzie pod przykryciem. Następnie wyjmujemy aby przestygła. Folię zdejmujemy dopiero przed pokrojeniem. Uwierzcie to tylko wydaje się skomplikowane.

Do sosu będziemy potrzebować upieczonej dyni (180°C pokrojona na kawałki). Upieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skóry i blendujemy lub po prostu rozgniatamy widelcem. Imbir, cebulę, czosnek obieramy,  siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy puree dyniowe, sól, pieprz i sok z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy wodę lub bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotowe!

Ciesz się Smakiem!

 

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
ROLADA Z KISZONEJ KAPUSTY I WĄTRÓBKI
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Add a Facebook Comment

One Response so far.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl