Autor: magda, gru - 18 - 2014, boże narodzenie, Słodkości
Składniki
  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 45 g drożdży
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • 400 g masy makowej
Kuchnia: Czas: 120 min. Dla: 3 osób

Inaczej rolady makowe. Dla mnie najbardziej charakterystyczne obok piernika ciasto świąteczne. Po ubiegłych świętach zabroniłam wypowiadania w domu słowa makowiec – tyle ich upiekłam, że miałam już dosyć! Minął jednak  rok i znów mam ochotę je piec!

makowiec9782

Składniki na trzy rolady:

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 45 g drożdży
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • 400 g masy makowej

Rozpuszczamy i studzimy masło. Grzejemy mleko do temperatury nie większej niż 40°C . Drożdże rozkruszmy i ucieramy z łyżką cukru. Do nakarmionych drożdży dolewamy mleko i dodajemy dwie łyżki z odważonej mąki. Mieszamy i rozcieramy grudki, zostawiamy zaczyn aż urośnie – zrobi się grzybek. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki. Dodajemy rozbełtane żółtka, cukier, sól, spirytus i mieszamy. Do ciasta dolewamy ostudzone masło i olej. Zagniatamy ciasto jak drożdżowe około 10 min. Ciasto powinno być zwarte ale delikatne. Gdy nie klei się już do rąk, przekładamy do natłuszczonej olejem misy i obracając ciastem w misie natłuszczamy je całe. Bardzo istotne jest aby ciasto nie obeschło (może nam później pękać w tych miejscach przy pieczeniu). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy urośnie wykładamy na czysty blat.Jeśli jest suche to jest to ostatni moment aby je natłuścić. Zagniatamy je kilka minut a następnie dzielimy na trzy części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt  około 40/30 cm. Nakładamy masę makową tak, aby zachować 3-4 cm marginesu od każdego z boków. Ostrożnie rolujemy ciasto zaczynając od bliższego nam boku. Boki rolady delikatnie sklejamy i podwijamy pod spód. Najłatwiej jest upiec makowca w blaszce keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekę jednak w rulonie z papieru. Zawijam roladę w papier tak aby miała około 3 cm luzu (oczywiście łączenie rolady jak i papieru umieszczamy pod spodem) i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 min. Potem makowce pieczemy w temp. 180 °C przez około 20 – 30 minut. Dzięki rulonowi z papieru nawet jeśli rolada pęknie to w sposób kontrolowany. Wystudzony makowiec dekorujemy bardzo gęstym lukrem (szklanka cukru pudru + 2 łyżki soku z pomarańczy + kropla aromatu pomarańczowego), skórką pomarańczową, makiem lub czym nam wyobraźnia podpowie. Potem już tylko pałaszujemy 🙂

Ciesz się Smakiem!

 

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl