- 200 g zakwasu żytniego
- 500 g mąki pszennej
- 100 g pszennej razowej
- 400 g wody
- 15 g soli
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
Szybki chleb na zakwasie. Nie ma głębi smaku dojrzewającego nocnego ciasta chlebowego ale jak na chleb na zakwasie, który upieczecie w ciągu 4 – 5 godzin jest super. Z poniższej proporcji upieczecie dwa małe bochenki. Kto jest twórcą przepisu – przykro mi nie wiem. Do wyjściowej proporcji mąki i zakwasu dodawałam składniki na tzw. oko. Ilości sprawdziły się – przy ponownym pieczeniu chleb wyrósł tak samo.
Składniki:
- 200 g zakwasu żytniego
- 500 g mąki pszennej
- 100 g pszennej razowej
- 400 g wody
- 15 g soli
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
Łączymy wszystkie składniki oprócz soli. Woda w temperaturze 26-28 °C. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut do autolizy. Następnie składamy ciasto 3 razy w odstępach 30 minut. Przy pierwszym składaniu dodajemy sól. Pamiętać należy o moczeniu dłoni. Po trzecim składaniu formujemy bochenki i układamy w koszyczkach (lub miskach z omączoną ściereczką) do wyrośnięcia – 1 – 1,5 ha. Nagrzewamy piekarnik do 250 °C razem z blachą, na której będziemy piec (lub kamieniem) oraz z naczyniem z wodą. Gdy się nagrzeją smarujemy blachę olejem i układamy chleby – nacinamy je kilkukrotnie na głębokość około 2 cm. Pieczemy 15 minut w 250°C a następnie zmniejszamy do 230° C i pieczemy około 25 minut (do brązowej skórki). Studzimy na kratce.
Ciesz się Smakiem!
[…] CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE […]