Autor: magda, paź - 25 - 2015, pieczywo, SLAJD
Składniki
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g pszennej razowej
  • 400 g wody
  • 15 g soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
Kuchnia: Czas: 300 min. Dla: 4 osób

Szybki chleb na zakwasie. Nie ma głębi smaku dojrzewającego nocnego ciasta chlebowego ale jak na chleb na zakwasie, który upieczecie w ciągu 4 – 5 godzin jest super. Z poniższej proporcji upieczecie dwa małe bochenki. Kto jest twórcą przepisu – przykro mi nie wiem. Do wyjściowej proporcji mąki i zakwasu dodawałam składniki na tzw. oko. Ilości sprawdziły się – przy ponownym pieczeniu chleb wyrósł tak samo.

CHLEB_polskiSZYBKI0969

Składniki:

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g pszennej razowej
  • 400 g wody
  • 15 g soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant

Łączymy wszystkie składniki oprócz soli. Woda w temperaturze 26-28 °C. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut do autolizy. Następnie składamy ciasto 3 razy w odstępach 30 minut. Przy pierwszym składaniu dodajemy sól. Pamiętać należy o moczeniu dłoni. Po trzecim składaniu formujemy bochenki i układamy  w koszyczkach (lub miskach z omączoną ściereczką) do wyrośnięcia – 1 – 1,5 ha. Nagrzewamy piekarnik do 250 °C razem z blachą, na której będziemy piec (lub kamieniem) oraz z naczyniem z wodą. Gdy się nagrzeją smarujemy blachę olejem i układamy chleby – nacinamy je kilkukrotnie na głębokość około 2 cm. Pieczemy 15 minut w 250°C a następnie zmniejszamy do 230° C i pieczemy około 25 minut (do brązowej skórki). Studzimy na kratce.

Ciesz się Smakiem!

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem
Posiłek: Składniki:

Add a Facebook Comment

One Response so far.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl