Autor: magda, gru - 9 - 2014, boże narodzenie
Składniki
  • dwie szklanki mąki
  • 200 ml gorącej wody
  • jajko
  • sól, pieprz
  • cebula
  • ok. 200 g suszonych grzybów
  • 2-4 duże pieczarki
  • olej
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 6-8 osób

Nie ma barszczu bez uszek. Każdy to wie. Uszka na Wigilii muszą być. Najsmaczniejsze są z grzybami leśnymi i takie właśnie zrobimy, malutkie na jeden kęs – takie lubię najbardziej. Nie ważne ile czasu spędzę przy lepieniu. Uszka robię zazwyczaj dzień lub dwa przed Wigilią, na spokojnie, gdyż zwyczajnie i po prostu sprawia mi to przyjemność 🙂

uszka29752

Składniki:

  • dwie szklanki mąki
  • 200 ml gorącej wody
  • jajko
  • sól, pieprz
  • cebula
  • ok. 200 g suszonych grzybów
  • 2-4 duże pieczarki
  • olej

Najbardziej lubię do uszek mieszankę różnych grzybów. Suszę nawet kominki i kanie. Taka mieszanka ma nieziemski aromat. Dzień wcześniej, najlepiej na noc grzyby namaczamy. Rano, gdy spęcznieją gotujemy z solą. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy przekrojone na ćwiartki pieczarki – dusimy. Odsączone z wody grzyby, cebulę i pieczarki mielimy w maszynce. Dosmaczamy masę grzybową solą i pieprzem. Jeśli nasz farsz jest zbyt rzadki możemy dodać łyżkę lub dwie kaszy manny (niegotowanej), gdy spęcznieje ładnie nam go zwiąże. Ciasto wyrabiamy z gorącą wodą i łyżeczką soli. Gdy ostygnie dodajemy jajko. Wyrabiamy zwarte ciasto, podsypując mąkę jeśli się klei. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. Następnie rozwałkowujemy  ciasto na cienki placek (nie za cienki – żeby się nam nie rwało przy lepieniu). Dla mnie optymalna grubość to 2 mm. Wycinamy kołka małym ringiem lub jeśli nie macie kieliszkiem.  Zgodnie z obietnicą uszka będą malutkie, kółka zrobimy średnicą 4 cm. Na każde kładziemy kulkę z farszu. Sklejamy brzegi jak w pierogach a końce łączymy ze sobą. Wrzucamy na wrzącą wodę – gdy wypłyną gotujemy około 1-2 min. Z podanej ilości powinno wyjść około 40 – 50 uszek.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl