Autor: magda, paź - 10 - 2014, Dania główne, Dania mięsne
Składniki
  • 2 duże jabłka
  • 200 g wątróbki z kurcząt
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • pół szklanki rodzynek
  • świeży majeranek lub tymianek - kilka gałązek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • ok. 20 g masła
Kuchnia: Czas: 40 min. Dla: 2-4 osób

To nie żart ani pomyłka. Wątróbkę lubi cała moja rodzina i często ją przyrządzam. Jest pyszna z dodatkiem karmelizowanych jabłek i ogórków kiszonych. Pomyślałam, że skoro tak, to dlaczego nie poszaleć z eksperymentami? Warto się odważyć!

JABLKO_NADZIEWANE_WATR_V2

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 200 g wątróbki z kurcząt
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • pół szklanki rodzynek
  • świeży majeranek lub tymianek – kilka gałązek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • ok. 20 g masła

Wątróbkę myjemy i oczyszczamy ze wszystkich białych błonek. Oprószamy ją mąką i smażymy z obu stron ok. 5-8 min. Następnie studzimy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem a po 5 min. odcedzamy, orzechy siekamy drobno. Wystudzoną wątróbkę siekamy i łączymy z orzechami, rodzynkami i majerankiem lub tymiankiem (ich smak powinien być dobrze wyczuwalny) doprawiamy solą i pieprzem. Jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i miąższ tak, aby utworzyć miseczkę. Uważamy tylko aby nie przebić ścianki jabłka. Najwygodniej wydrąża się je łyżeczką. Wydrążone jabłko napełniamy masą wątróbkową, na wierzch kładziemy plasterek masła. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Pieczemy w 180°C około 30 min. Sprawdzamy po 20 min. –  jabłka nie mogą być zbyt miękkie. Podajemy gorące z surówką. Myślę, że jest to dobry sposób aby przekonać się do wątróbki.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl