- 2 szklanki mąki
- jajko
- łyżka kwaśnej śmietany
- masa makowa - szklanka
- 2 szklanki musu z malin
- gwiazdka anyżu
- łyżka mąki ziemniaczanej
Zdecydowanie smaczniejsza wersja tradycyjnych klusek z makiem. Jako nadzienia używam masę makową, którą przygotowuję do makowców. Dopuszczam jednak użycie gotowej masy z puszki. Należy ją jedynie poddać małemu liftingowi tj. dodać orzechów, skórki pomarańczowej czy migdałów. Sos malinowy robimy z przesmażonych i przetartych przez sito malin. Mogą być to maliny mrożone lub maliny w syropie z zimowych zapasów. Ja jestem lepszy cwaniak 🙂 Mam już przygotowane słoiczki musu z malin i to jeszcze z bazylią.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- łyżka kwaśnej śmietany
- masa makowa – szklanka
- 2 szklanki musu z malin
- gwiazdka anyżu
- łyżka mąki ziemniaczanej
Zagniatamy ciasto z mąki ze szczyptą soli , jajka, łyżki śmietany i ciepłej wody. Z wodą należy uważać i dodawać ją partiami aby ciasto nie było zbyt luźne. Ciasto rozwałkowujemy na grubość max 3 mm i wycinamy kółka – ja lubię małe, ładniej wyglądają na talerzu i przyjemniej się je zjada. Na każdym kółeczku kładziemy łyżeczkę makowego farszu i sklejamy pierożki. Technika dowolna:) Gotujemy ok. 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię wody. Maliny zagotowujemy z łyżką lub dwiema cukru przez kilka minut, następnie przecieramy przez gęste sito. Dodajemy anyż i gotujemy na małym ogniu. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w połowie szklanki wody i dodajemy do musu malinowego. Zagotowujemy. O ile sos możemy podawać na zimno to pierożki są smaczniejsze gorące.
Ciesz się Smakiem!