- filet łososia lub dzwonko (dla 4 osób 600 g)
- cytryna
- pomarańcza
- koperek świeży
- sól, pieprz biały
- 100 ml oliwy
Łososia możemy przygotować jeszcze w domu i w marynacie zabrać ze sobą. Tak przygotowane ryby zachowują świeżość do 4 dni (oczywiście gdy trzymamy je w lodówce). Ryby a zwłaszcza łosoś jeśli potraktujemy je delikatnie odwdzięczą się nam smakiem:) Dlatego nie stosuję wielu przypraw.
Składniki:
- filet łososia lub dzwonko (dla 4 osób 600 g)
- cytryna
- pomarańcza
- koperek świeży
- sól, pieprz biały
- 100 ml oliwy
Filet porcjujemy. Nacieramy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym koprem. Robimy marynatę z soku cytryny i pomarańczy i oliwy – zalewamy łososia w szczelnym opakowaniu. Wkładamy do lodówki. Ryba przejdzie smakiem już po godzinie.
Grillujemy na tacce aluminiowej po 3-4 min. z każdej strony skrapiając pozostałą marynatą i uważając przy odwracaniu (ryba jest jest delikatna!). Możemy też zawinąć w folię aluminiową i jak poprzednio po 3-4 min. z obu stron. Przepyszna z grillowanymi warzywami.
Miłego grillowania i Ciesz się Smakiem!