- 2 całe jajka
- 3 żółtka
- 3-4 cytryny
- 150 g cukru
- 120 g masła
Idealny do deserów, ciast, lodów. Zimą, gdy są dojrzałe cytrusy lubię go mieć w lodówce. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Z podanej proporcji powinniście otrzymać ok. 400 ml kremu.
Składniki:
- 2 całe jajka
- 3 żółtka
- 3-4 cytryny
- 150 g cukru
- 120 g masła
Cytryny dokładnie myjemy szczoteczką, zesterem zdejmujemy skórkę (lub ścieramy na drobnej tarce) i wyciskamy sok. Wszystkie składniki umieszczamy w głębokiej misce. Miska wędruje na garnek z gotującą się wodą. Energicznie mieszamy składniki rózgą aż do zgęstnienia. Powinien mieć konsystencję budyniu. Studzimy i przekładamy do pojemnika. Tyle. Potem już tylko delektujemy się.
Ciesz się Smakiem!