- pstrąg 1 szt./osobę
- cytryna
- masło
- koper świeży
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli w trakcie majówkowych wojaży natraficie na chodowlę pstrąga i uda się Wam kupić świeżego możecie być pewni, że zachwycicie biesiadników!
Składniki:
- pstrąg 1 szt./osobę
- cytryna
- masło
- koper świeży
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Pstrąga patroszymy, głowę możemy zostawić, nie musimy czyścić z łusek tylko dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Nacieramy od środka solą i pieprzem. Do środka ryby wkładamy plastry cytryny, łyżkę masła, koper i natkę. Zawijamy szczelnie folią aluminiową. Grillujemy na dużym żarze 10 min. na każde 3 cm grubości ryby. Zawile to brzmi ale biorąc pod uwagę wielkości sprzedawanych pstrągów proponuję 7-8 min. z każdej strony. Mięso powinno odchodzić od ości i skóry.
Miłego grillowania i Ciesz się Smakiem!