Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 0,5 łyżeczki sody
- 125 ml wody
Farsz:
- 6 sporych ziemniaków
- 3 cebule
- 100 g masła lub oleju
- sól, pieprz
Warienki to ukraińskie pierogi. Mogą być nadziewane różnymi farszami ale najbardziej popularne to nadzienie z ziemniaków i smażonej cebulki oraz z twarogu podawane najczęściej na słodko. Przypominają „polskie ruskie” – w zasadzie chyba odwrotnie, bo przecież pierogi przyszły do nas ze wschodu.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 0,5 łyżeczki sody
- 125 ml wody
Farsz:
- 6 sporych ziemniaków
- 3 cebule
- 100 g masła lub oleju
- sól, pieprz
Do mąki wlać śmietanę dokładnie wymieszaną z sodą i zamieszać. Wlać wodę (ciepłą) i wyrobić sprężyste ciasto – odstawić na 20 min.
Ziemniaki ugotować do miękkości odcedzić. Utłuc albo przepuścić przez maszynkę. Dodać zrumienioną na maśle lub oleju, drobno pokrojoną cebulę, dokładnie wymieszać.
Ciasto wałkować na placki grubości ok. 2 mm, wykrawać kółka, położyć kulki farszu i skleić dokładnie brzegi.
Gotować w osolonej wodzie 2-3 min. od wypłynięcia.
Podawać z tłuszczem jako danie obiadowe.
Powodzenia w lepieniu i Ciesz się smakiem!