- czerstwa chałka
- 5 jaj
- 1/2 l mleka
- 2 - 3 jabłka
- pół szklanki rodzynek
- cynamon, wanilia, kardamon

Zdarza się, że zostanie nam bułka lub kawałek chleba. Chociaż bardzo się staramy aby tak nie było – zdarza się. Nie wyrzucajmy! Czerstwe pieczywo można wykorzystać na wiele sposobów. Z chałki lub bułek możemy przyrządzić tosty francuskie – mieszamy jajko z mlekiem (możemy dosłodzić lub dodać wanilię lub cynamon), namaczamy czerstwe pieczywo aż nasiąknie mieszanką i smażymy na maśle (lub oleju) na rumiano – pycha! Możemy zrobić mieszankę do zagęszczania zup, panierkę lub bułkę tartą – wystarczy dobrze wysuszyć pieczywo i zmielić. Drobno pokruszone, wysuszone pieczywo możemy zużyć na grzanki np. czosnkowo – ziołowe. Olej mieszamy z roztartym czosnkiem i nasączamy nim pokruszone pieczywo – pieczemy na złoto (180°C) mieszając w trakcie – gdy wyjmiemy już blachę dodajemy zioła (bazylię, oregano, tymianek) i płatki drożdżowe. To takie nieaktywne drożdże, zawierające dużo białka i cennych składników o smaku ….. no właśnie, każdy powie co innego 🙂 Po prostu umami 🙂 Nadają serowy posmak, często używane w daniach wegańskich. Takie grzanki są pysznym wykończeniem sałatek lub zup. Z czerstwej chałki zrobimy pyszny deser – przekąskę a z bułek i chleba zapiekankę, którą możemy podać na obiad.
Składniki zapiekanka z chałki:
- czerstwa chałka
- 5 jaj
- 1/2 l mleka
- 2 – 3 jabłka
- pół szklanki rodzynek
- cynamon, wanilia, kardamon
Chałkę moczymy w mleku aż je wchłonie. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki (lub gruba kostka). Namoczoną chałkę rozcieramy w dłoniach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Oczywiście można jeszcze dodać cukru lub miodu. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 30 min. 180°C. Musi się zsiąść i odstawać od brzegów blaszki. Czekamy aż wystygnie, wyjmujemy z blaszki i kroimy jak ciasto. Będziecie zaskoczeni jakie to dobre 🙂
Składniki zapiekanka z chleba:
- około 500 g czerstwe pieczywo (chleb, bułki)
- 5 jajek
- 1/2 l mleka
- cebula
- czosnek
- resztki sera żółtego
- resztki wędlin lub mięsa
- sól, pieprz, przyprawy
Pieczywo namaczamy w mleku (do wchłonięcia). Cebulkę rumienimy na patelni. Namoczone pieczywo rozcieramy w palcach. Dodajemy wszystkie składniki. Można wykorzystać wszystkie resztki serów, wędlin i warzyw z lodówki. Dosmaczamy, mieszamy i wkładamy do blaszki. Pieczemy w 180°C aż masa się zetnie i będzie odstawać od brzegów blaszki. Studzimy i wyjmujemy z blaszki. Podajemy z sosami, sałatkami lub pesto. Bardzo syte danie 🙂
Ciesz się Smakiem!
