Autor: magda, maj - 6 - 2016, pieczywo, Przekąski, wypieki
Składniki
  • czerstwa chałka
  • 5 jaj
  • 1/2 l mleka
  • 2 - 3 jabłka
  • pół szklanki rodzynek
  • cynamon, wanilia, kardamon
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 5 osób

Zdarza się, że zostanie nam bułka lub kawałek chleba. Chociaż bardzo się staramy aby tak nie było – zdarza się. Nie wyrzucajmy! Czerstwe pieczywo można wykorzystać na wiele sposobów. Z chałki lub bułek możemy przyrządzić tosty francuskie – mieszamy jajko z mlekiem (możemy dosłodzić lub dodać wanilię lub cynamon), namaczamy czerstwe pieczywo aż nasiąknie mieszanką i smażymy na maśle (lub oleju) na rumiano – pycha! Możemy zrobić mieszankę do zagęszczania zup, panierkę lub bułkę tartą – wystarczy dobrze wysuszyć pieczywo i zmielić. Drobno pokruszone, wysuszone pieczywo możemy zużyć na grzanki np. czosnkowo – ziołowe. Olej mieszamy z roztartym czosnkiem i nasączamy nim pokruszone pieczywo – pieczemy na złoto (180°C) mieszając w trakcie – gdy wyjmiemy już blachę dodajemy zioła (bazylię, oregano, tymianek) i płatki drożdżowe. To takie nieaktywne drożdże, zawierające dużo białka i cennych składników o smaku ….. no właśnie, każdy powie co innego 🙂 Po prostu umami 🙂 Nadają serowy posmak, często używane w daniach wegańskich. Takie grzanki są pysznym wykończeniem sałatek lub zup. Z czerstwej chałki zrobimy pyszny deser – przekąskę a z bułek i chleba zapiekankę, którą możemy podać na obiad.

kugel

Składniki zapiekanka z chałki:

  • czerstwa chałka
  • 5 jaj
  • 1/2 l mleka
  • 2 – 3 jabłka
  • pół szklanki rodzynek
  • cynamon, wanilia, kardamon

Chałkę moczymy w mleku aż je wchłonie. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki (lub gruba kostka). Namoczoną chałkę rozcieramy w dłoniach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Oczywiście można jeszcze dodać cukru lub miodu. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 30 min. 180°C. Musi się zsiąść i odstawać od brzegów blaszki. Czekamy aż wystygnie, wyjmujemy z blaszki i kroimy jak ciasto. Będziecie zaskoczeni jakie to dobre 🙂

 

Składniki zapiekanka z chleba:

  • około 500 g czerstwe pieczywo (chleb, bułki)
  • 5 jajek
  • 1/2 l mleka
  • cebula
  • czosnek
  • resztki sera żółtego
  • resztki wędlin lub mięsa
  • sól, pieprz, przyprawy

zapiekanka_chleb

Pieczywo namaczamy w mleku (do wchłonięcia). Cebulkę rumienimy na patelni. Namoczone pieczywo rozcieramy w palcach. Dodajemy wszystkie składniki. Można wykorzystać wszystkie resztki serów, wędlin i warzyw z lodówki. Dosmaczamy, mieszamy i wkładamy do blaszki. Pieczemy w 180°C aż masa się zetnie i będzie odstawać od brzegów blaszki. Studzimy i wyjmujemy z blaszki. Podajemy z sosami, sałatkami lub pesto. Bardzo syte danie 🙂

Ciesz się Smakiem!

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
WYKORZYSTANIE CZERSTWEGO PIECZYWA
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem
Posiłek: Składniki:

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl