- 1 kg twardych gruszek
- szklanka octu winnego
- 3 szklanki wody
- szklanka cukru
- miód
- cynamon laski, kardamon, goździki, anyż
Słodkie i wytrawne. Smakołyki. Pięknie wyglądają w słoikach. Gruszki do marynaty muszą być małe i twarde – dojrzałe możemy zjeść na deser. Podkreślają smak pieczonych mięs i warzyw. Świetnie sprawdzają się również w słodkich ciastach np. czekoladowych.
Składniki:
- 1 kg twardych gruszek
- szklanka octu winnego
- 3 szklanki wody
- szklanka cukru
- miód
- cynamon laski, kardamon, goździki, anyż
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Z wody, octu i cukru zagotowujemy marynatę, w której przez 3 minuty obgotowujemy gruszki. Wyjmujemy je i gorące układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę miodu i nasze przyprawy korzenne. Zalewamy wrzącą marynatą, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Nie potrzebują pasteryzacji ale jeśli słoiki się nie zamknęły zmieniamy pokrywki i pasteryzujemy.
Ciesz się Smakiem!