Autor: magda, paź - 7 - 2014, przetwory, SLAJD
Składniki
  • 1 kg twardych gruszek
  • szklanka octu winnego
  • 3 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • miód
  • cynamon laski, kardamon, goździki, anyż
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 2 osób

Słodkie i wytrawne. Smakołyki. Pięknie wyglądają w słoikach. Gruszki do marynaty muszą być małe i twarde –  dojrzałe możemy zjeść na deser. Podkreślają smak pieczonych mięs i warzyw. Świetnie sprawdzają się również w słodkich ciastach np. czekoladowych.

GRUSZKA_MARYNOWANA8995

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek
  • szklanka octu winnego
  • 3 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • miód
  • cynamon laski, kardamon, goździki, anyż

Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Z wody, octu i cukru zagotowujemy marynatę, w której przez 3 minuty obgotowujemy gruszki. Wyjmujemy je i gorące układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę miodu i nasze przyprawy korzenne. Zalewamy wrzącą marynatą, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Nie potrzebują pasteryzacji ale jeśli słoiki się nie zamknęły zmieniamy pokrywki i pasteryzujemy.

Ciesz się Smakiem!

 

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl