Autor: magda, Kwi - 6 - 2014, Dania główne, Dania mięsne, Obiad, Pierogi, SLAJD
Składniki
  • Ciasto:

  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka wody
  • łyżka oleju
  • łyżka czystej wódki lub spirytusu
  • żółtko
  • łyżeczka soli i cukru
  • Farsz:

  • 200-250 g mięsa wołowego
  • cebula
  • natka pietruszki
  • ok. 200 g naturalnego jogurtu
  • sól, pieprz, przyprawy wg uznania
Kuchnia: Czas: 40 min. Dla: 3-4 osób

Czeburieki to smażone tatarskie pierogi z nadzieniem z baraniny. Baraninę z powodzeniem można zastąpić wołowiną.

CZEBUREKI5859

Ciasto:

  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka wody
  • łyżka oleju
  • łyżka czystej wódki lub spirytusu
  • żółtko
  • łyżeczka soli i cukru

Farsz:

  • 200-250 g mięsa wołowego
  • cebula
  • natka pietruszki
  • ok. 200 g naturalnego jogurtu
  • sól, pieprz, przyprawy wg uznania

Do gotującej się szklanki wody dodajemy olej, sól i cukier zdejmujemy z ognia, wsypujemy szklankę mąki i mieszamy – dlatego najlepiej ciasto robić w średniej wielkości, dość szerokim garnku. Czekami chwilę aż nasza mieszanina nie będzie gorąca i dodajemy żółtko, wódkę lub spirytus i resztę mąki. Zagniatamy. Ciasto powinno być dość luźne.

Do farszu mielimy wołowinę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki (daję cały pęczek, ale jeśli ktoś nie lubi pietruszkowego smaku można użyć np. świeżego cząbru lub majeranku ale już w mniejszej ilości) oraz jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz musi być luźny.

Ciasto dzielimy na 6-7 kulek, które rozwałkowujemy do wielkości średniego talerzyka. Nakładamy farsz, smarujemy brzegi białkiem i sklejamy płaskie pierogi. Brzegi można dociskać widelcem. Przed włożeniem na patelnię można zrobić wykałaczką małą dziurkę przy zlepieniu, po środku pieroga. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Czeburieki są świetne jako danie obiadowe z surówkami i gęstymi zimnymi sosami np. z czosnkowym.

Powodzenia i Ciesz się smakiem!

 

Comments are closed.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on Cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on Cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on Cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl