-
Ciasto:
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- szklanka wody
- łyżka oleju
- łyżka czystej wódki lub spirytusu
- żółtko
- łyżeczka soli i cukru
Farsz:
- 200-250 g mięsa wołowego
- cebula
- natka pietruszki
- ok. 200 g naturalnego jogurtu
- sól, pieprz, przyprawy wg uznania
Czeburieki to smażone tatarskie pierogi z nadzieniem z baraniny. Baraninę z powodzeniem można zastąpić wołowiną.
Ciasto:
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- szklanka wody
- łyżka oleju
- łyżka czystej wódki lub spirytusu
- żółtko
- łyżeczka soli i cukru
Farsz:
- 200-250 g mięsa wołowego
- cebula
- natka pietruszki
- ok. 200 g naturalnego jogurtu
- sól, pieprz, przyprawy wg uznania
Do gotującej się szklanki wody dodajemy olej, sól i cukier zdejmujemy z ognia, wsypujemy szklankę mąki i mieszamy – dlatego najlepiej ciasto robić w średniej wielkości, dość szerokim garnku. Czekami chwilę aż nasza mieszanina nie będzie gorąca i dodajemy żółtko, wódkę lub spirytus i resztę mąki. Zagniatamy. Ciasto powinno być dość luźne.
Do farszu mielimy wołowinę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki (daję cały pęczek, ale jeśli ktoś nie lubi pietruszkowego smaku można użyć np. świeżego cząbru lub majeranku ale już w mniejszej ilości) oraz jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz musi być luźny.
Ciasto dzielimy na 6-7 kulek, które rozwałkowujemy do wielkości średniego talerzyka. Nakładamy farsz, smarujemy brzegi białkiem i sklejamy płaskie pierogi. Brzegi można dociskać widelcem. Przed włożeniem na patelnię można zrobić wykałaczką małą dziurkę przy zlepieniu, po środku pieroga. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Czeburieki są świetne jako danie obiadowe z surówkami i gęstymi zimnymi sosami np. z czosnkowym.
Powodzenia i Ciesz się smakiem!