- 4 duże pietruszki
- 200 g szpinaku baby
- garść kiełków słonecznika
- dojrzały granat
- sok z dużej pomarańczy
- oliwa (u mnie olej konopny bo uwielbiam)
- sól, pieprz
- łyżeczka musztardy
Wiem, wiem że szpinak to najlepiej świeży z grządki, nie pakowany w folię ale nie mogłam się opanować. W tym roku wyjątkowo chce mi się wiosny. Mam nadzieję, że to już niedługo 🙂 Na razie szpinak baby, pieczona pietruszka, granat, kiełki słonecznika (uprawiane na parapecie) z dressingiem pomarańczowym. Takie połączenie późnej zimy z wczesną wiosną. A jak dołożycie dwa, trzy chrupaki to już pełnowartościowy, dietetyczny posiłek.
Składniki:
- 4 duże pietruszki
- 200 g szpinaku baby
- garść kiełków słonecznika
- dojrzały granat
- sok z dużej pomarańczy
- oliwa (u mnie olej konopny bo uwielbiam)
- sól, pieprz
- łyżeczka musztardy
Pietruszkę obieramy i tniemy w słupki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pietruszkę skrapiamy oliwą lub olejem, lekko solimy i pieczemy do miękkości i zrumienienia. Kiedy pietruszka się piecze przygotowujemy dressing. Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy kilka dużych łyżek oliwy lub oleju i łyżeczkę musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam jeszcze skórkę pomarańczową zdjętą zesterem i posiekaną drobniutko ale jeśli boicie się skórki cytrusów to nie ma takiej konieczności, sam sok ma dostatecznie dużo smaku. Obieramy granat. Gdy pietruszka jest gotowa łączymy wszystkie składniki. Zjadamy ze smakiem zagryzając chrupakami. Dla zainteresowanych wartościami odżywczymi i liczących kalorie taka oto tabela.
Wartości odżywcze sałatki ze szpinakiem, pieczoną pietruszką i granatem z pomarańczowym dressingiem
Składniki odżywcze | Wartość odżywcza 1 porcji | Procent pokrycia norm w 1 porcji | Normy dla dorosłego człowieka |
---|---|---|---|
energia (kcal) | 255 | 13% | 2000 |
białko (g) | 8,4 | 12% | 70 |
tłuszcze (g) | 13,8 | 23% | 61 |
węglowodany (g) | 37,3 | 15% | 250 |
błonnik (g) | 10,6 | 42% | 25 |
Ca (mg) | 183 | 18% | 1000 |
Fe(mg) | 4,8 | 27% | 18 |
wit B1 (mg) | 0,3 | 27% | 1,1 |
wit. B2 (mg) | 0,3 | 27% | 1,1 |
wit. C (mg) | 85 | 113% | 75 |
wit. E (mg) | 5,1 | 64% | 8 |
foliany (µg) | 330,8 | 83% | 400 |
magnez (mg) | 107 | 33% | 320 |
cynk (mg) | 1,7 | 21% | 8 |
miedź (mg) | 0,5 | 56% | 0,9 |
Ciesz się Smakiem!