Autor: magda, mar - 10 - 2015, fit, sałatki, SLAJD
Składniki
  • 4 duże pietruszki
  • 200 g  szpinaku baby
  • garść kiełków słonecznika
  • dojrzały granat
  • sok z dużej pomarańczy
  • oliwa (u mnie olej konopny bo uwielbiam)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 2 osób

Wiem, wiem że szpinak to najlepiej świeży z grządki, nie pakowany w folię ale nie mogłam się opanować. W tym roku wyjątkowo chce mi się wiosny. Mam nadzieję, że to już niedługo 🙂 Na razie szpinak baby, pieczona pietruszka, granat, kiełki słonecznika (uprawiane na parapecie) z dressingiem pomarańczowym. Takie połączenie późnej zimy z wczesną wiosną. A jak dołożycie dwa, trzy chrupaki to już pełnowartościowy, dietetyczny posiłek.

SALADKAzCHRUPAKAMI_DSC0082

Składniki:

  • 4 duże pietruszki
  • 200 g  szpinaku baby
  • garść kiełków słonecznika
  • dojrzały granat
  • sok z dużej pomarańczy
  • oliwa (u mnie olej konopny bo uwielbiam)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy

Pietruszkę obieramy i tniemy w słupki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pietruszkę skrapiamy oliwą lub olejem, lekko solimy i pieczemy do miękkości i zrumienienia. Kiedy pietruszka się piecze przygotowujemy dressing. Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy kilka dużych łyżek oliwy lub oleju i łyżeczkę musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam jeszcze skórkę pomarańczową zdjętą zesterem i posiekaną drobniutko ale jeśli boicie się skórki cytrusów to nie ma takiej konieczności, sam sok ma dostatecznie dużo smaku. Obieramy granat. Gdy pietruszka jest gotowa łączymy wszystkie składniki. Zjadamy ze smakiem zagryzając chrupakami. Dla zainteresowanych wartościami odżywczymi i liczących kalorie taka oto tabela.

Wartości odżywcze sałatki ze szpinakiem, pieczoną pietruszką i granatem z pomarańczowym dressingiem

Składniki odżywczeWartość odżywcza 1 porcjiProcent pokrycia norm w 1 porcjiNormy dla dorosłego człowieka
energia (kcal)25513%2000
białko (g)8,412%70
tłuszcze (g)13,823%61
węglowodany (g)37,315%250
błonnik (g)10,642%25
Ca (mg)18318%1000
Fe(mg)4,827%18
wit B1 (mg)0,327%1,1
wit. B2 (mg)0,327%1,1
wit. C (mg)85113%75
wit. E (mg)5,164%8
foliany (µg)330,883%400
magnez (mg)10733%320
cynk (mg)1,721%8
miedź (mg)0,556%0,9
Z przepisu otrzymasz 2 porcje potrawy. Opracowała Paulina Trzepla ZdroweLowe.

Ciesz się Smakiem!

 

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl