- 2 pomidory
- 2 ogórki gruntowe
- cebula
- papryka
- 2 ogórki małosolne
- 250 - 300 g sera szopskiego lub twarogu tłustego
- oliwa lub olej
- sól, pieprz, czubrica - cząber lub mieszanka czubrica zielona
Sałatka szopska to tradycyjna bułgarska przystawka podawana zazwyczaj do rakiji. Przyrządza się ją z sera szopskiego czyli solankowego sera owczego. Chociaż spotkałam się z wersją z serem feta (prawdziwym twardym serem feta, nie jego miękką wersją) to wydaje mi się a właściwie mam pewność, że jeżeli nie dostaniemy nigdzie sera szopskiego najlepiej będzie pasować tłusty, kwaśny ser twarogowy. Dodaję do tej sałatki dwa składniki, których w żadnym innym przepisie nie znalazłam ale opowiadał mi o nich znajomy. Będąc za granicą jada on tylko w knajpkach, przy których stoją tanie rowery. Twierdzi, że tylko w takich miejscach można skosztować prawdziwej lokalnej kuchni. Składnikami tymi są ogórek małosolny i czubrica. Czubrica to ziele cząbru górskiego bardzo popularna w kuchni bułgarskiej. Znana również jako mieszanka soli, sproszkowanej papryki i czubricy. Nie wyobrażam sobie bez nich sałatki szopskiej.
Składniki:
- 2 pomidory
- 2 ogórki gruntowe
- cebula
- papryka
- 2 ogórki małosolne
- 250 – 300 g sera szopskiego lub twarogu tłustego
- oliwa lub olej
- sól, pieprz, czubrica – cząber lub mieszanka czubrica zielona
Pomidory, ogórki, paprykę, ogórki małosolne i cebulę kroimy w grubą kostkę i mieszamy. Dolewamy sporo oliwy, dodajemy sól, pieprz i czubricę. Na wierzch sałatki kruszymy ser. Jeżeli chcecie jeść z pieczywem to polecam białe.