- duży upieczony burak
- szklanka posiekanej marynowanej dyni
- szklanka pęczaku (suchego)
- dwie garści roszponki (lub innej drobnej sałaty)
- kawałek melona
- kilka łyżek zielonego pesto
- kilka łyżek oliwy
- łyżka soku z cytryny
- kilka kropli balsamico
- sól
Przyznaję, że mam bzika na punkcie buraków. Kwas buraczany to już stała produkcja. Przynajmniej raz w tygodniu barszcz ukraiński. Jak tylko włączam piekarnik to „na doczepkę” zawsze wędrują buraki. Pieczone w lodówce muszą być! Zawsze, gdy najdzie nagła ochota można sięgnąć. Taka ochota właśnie nadeszła 🙂
Składniki:
- duży upieczony burak
- szklanka posiekanej marynowanej dyni
- szklanka pęczaku (suchego)
- dwie garści roszponki (lub innej drobnej sałaty)
- kawałek melona
- kilka łyżek zielonego pesto
- kilka łyżek oliwy
- łyżka soku z cytryny
- kilka kropli balsamico
- sól
Buraki pieczemy pod przykryciem. Nie ma potrzeby obierać, myjemy tylko i jeśli buraki są duże to kroimy na mniejsze części. W związku z tym, że pieką się długo (min. 40 minut) tak, jak napisałam powyżej najwygodniej jest piec je przy okazji. Jeśli jednak okazji nie było a wielka ochota jest to pieczemy. Po upieczeniu obieramy i kroimy w kosteczkę powiedzmy 5/5 mm. Marynowaną dynię siekamy w drobne paseczki. Melon obieramy i kroimy w kostkę lub inny kształt. Gotujemy pęczak – podprażamy i dolewamy wodę w stosunku 1:2 (chociaż prawdę mówiąc wolę 1:1,5 – mam pewność, że będzie al dente tak, jak lubię). Gdy woda się wygotuje i pojawią się „dziurki” wyłączamy płomień, zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 15 min aby „doszedł”. W tym czasie w misce mieszamy oliwę i sok z cytryny. Wrzucamy sałatę i obtaczamy w dressingu. Podgrzewamy chwilkę buraka. Na talerz wykładamy 3-4 duże łyżki zielonego pesto i robimy fantazyjne „mazy”. Pęczak mieszamy z burakiem, melonem i posiekaną dynią. Wykładamy na pesto. Na wierzch kładziemy garść sałaty z dressingiem. Dekorujemy kropkami kremu balsamico. Proste, niskokaloryczne, zdrowe i przepyszne danie. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!