Autor: magda, sty - 29 - 2015, Przekąski, sałatki, SLAJD
Składniki
  • duży upieczony burak
  • szklanka posiekanej marynowanej dyni
  • szklanka pęczaku (suchego)
  • dwie garści roszponki (lub innej drobnej sałaty)
  • kawałek melona
  • kilka łyżek zielonego pesto
  • kilka łyżek oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka kropli balsamico
  • sól
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 2 osób

Przyznaję, że mam bzika na punkcie buraków. Kwas buraczany to już stała produkcja. Przynajmniej raz w tygodniu barszcz ukraiński. Jak tylko włączam piekarnik to „na doczepkę” zawsze wędrują buraki. Pieczone w lodówce muszą być! Zawsze, gdy najdzie nagła ochota można sięgnąć. Taka ochota właśnie nadeszła 🙂

SALADKA_Z_BURAKIEM9901

Składniki:

  • duży upieczony burak
  • szklanka posiekanej marynowanej dyni
  • szklanka pęczaku (suchego)
  • dwie garści roszponki (lub innej drobnej sałaty)
  • kawałek melona
  • kilka łyżek zielonego pesto
  • kilka łyżek oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka kropli balsamico
  • sól

Buraki pieczemy pod przykryciem. Nie ma potrzeby obierać, myjemy tylko i jeśli buraki są duże to kroimy na mniejsze części. W związku z tym, że pieką się długo (min. 40 minut) tak, jak napisałam powyżej najwygodniej jest piec je przy okazji. Jeśli jednak okazji nie było a wielka ochota jest to pieczemy. Po upieczeniu obieramy i kroimy w kosteczkę powiedzmy 5/5 mm. Marynowaną dynię siekamy w drobne paseczki. Melon obieramy i kroimy w kostkę lub inny kształt. Gotujemy pęczak – podprażamy i dolewamy wodę w stosunku 1:2 (chociaż prawdę mówiąc wolę 1:1,5 – mam pewność, że będzie al dente tak, jak lubię). Gdy woda się wygotuje i pojawią się „dziurki” wyłączamy płomień, zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 15 min aby „doszedł”. W tym czasie w misce mieszamy oliwę i sok z cytryny. Wrzucamy sałatę i obtaczamy w dressingu. Podgrzewamy chwilkę buraka. Na talerz wykładamy 3-4 duże łyżki zielonego pesto i robimy fantazyjne „mazy”. Pęczak mieszamy z burakiem, melonem i posiekaną dynią. Wykładamy na pesto. Na wierzch kładziemy garść sałaty z dressingiem. Dekorujemy kropkami kremu balsamico. Proste, niskokaloryczne, zdrowe i przepyszne danie. Smacznego!

Ciesz się Smakiem!

 

 

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
CIEPŁA SAŁATKA Z BURAKIEM
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl