Crumble to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii i są to ni mniej ni więcej tylko owoce zapiekane pod kruszonką. Kruszonka może być z mąki białej i pełnoziarnistej z różnymi dodatkami. Dzisiaj zrobimy kruszonkę z orzechami włoskimi – bardzo ją lubię! Składniki: 4 grube łodygi rabarbaru laska wanilii 3/4 szklanki mąki razowej pół szklanki Więcej ...
Jeden z najstarszych napojów orzeźwiających. Pierwotna wersja to oczywiście napój cytrynowy. Bardzo popularny napój w Francji już w XVII wieku prawdziwe apogeum popularności przeżywa na początku XIX gdy wynaleziono sposób na gazowanie wody. Zapomniana przez ostatnie dziesięciolecia i zepchnięta na boczny tor przez chemiczne paskudztwa w plastikowych butelkach obecnie wraca Więcej ...
Kiedy mamy świeży rabarbar na wyciągnięcie ręki szkoda zamykać go w słoiku. Pomyślcie jednak o zimie! Ciasto z rabarbarem kiedy za oknem sypie śnieg – to jest coś! Przygotowuję taką konfiturę głównie z myślą o tortach i ciastach, które przekładam słodkimi masami. Kwaśny rabarbar przełamuje słodycz i podkreśla smak. Z poniższej proporcji Więcej ...
W zasadzie to połączyłam znany polski keks z bożonarodzeniowym szkockim ciastem o nazwie „dundee cake”. Połączyłam i nie żałuję. Muszę tylko kupić obrus w szkocką kratę 🙂 Składniki: 200 g masła 200 g cukru 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 6 dużych jaj 200 Więcej ...