- 300 g mąki
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 100 g posiekanej czekolady
- 150 g roztopionego masła
- 250 ml maślanki
- 2 jajka
- 300 - 400 g wiśni
- do polewy: czekolada mleczna 100 g, śmietanka 36% 100 g

Kwaśne wiśnie świetnie pasują do wszelkich czekoladowych deserów. Muffiny są wilgotne, pełne wiśni z gęstą czekoladową polewą. Pięknie brzmi prawda? Aż ślinka cieknie. Z podanych proporcji wychodzi 14 dużych muffinów.
Składniki:
- 300 g mąki
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 100 g posiekanej czekolady
- 150 g roztopionego masła
- 250 ml maślanki
- 2 jajka
- 300 – 400 g wiśni
- do polewy: czekolada mleczna 100 g, śmietanka 36% 100 g
Wiśnie drylujemy. Suche składniki wsypujemy do miski. W drugiej mieszamy składniki mokre. Mokre wlewamy do suchych. Mieszamy. Ciasto będzie bardzo gęste. Nie mieszamy zbyt długo – jak to z muffinami. Składniki mają się jedynie wymieszać, nie muszą stanowić jednolitej masy. Jeżeli nie macie blachy do muffinów musicie użyć papilotek z twardego papieru, takich kartonowych. Ja do blachy wkładam po dwa, trzy cienkie papilotki na jeden muffin. Ciasto przekładamy do wysokości 2/3 papilotki. W ciasto wciskamy 3 -4 wiśnie. Pieczemy 20 min. w 200 °C. Studzimy. Robimy polewę tj. w rondelku o grubym dnie zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej czekoladę. Jeśli nie rozpuściła się cała czekolada chwilkę podgrzewamy. Ciepłą czekoladą oblewamy każdego muffina. Są pyszne.
Ciesz się Smakiem!