- szklanka (200 g) cukru
- 400 ml śmietanki 30% (lub 36%)
- 100 g masła
Są bardzo słodkie i mleczne. Takie maja być krówki. Jeśli dobrze odmierzycie składniki zastygną Wam w ciągu 2 godzin. Kocham krówki więc bardzo chciałabym dostać taki prezent – własnoręcznie robiony i zapakowany.
Składniki:
- szklanka (200 g) cukru
- 400 ml śmietanki 30% (lub 36%)
- 100 g masła
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka z grubym dnem, rozpuszczamy i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając – najlepiej rózgą. Niby proste ale jak ktoś nie ma cierpliwości to już takie proste nie jest bo musimy na tę czynność przeznaczyć około 20 – 30 minut! Stać i mieszać bo lubi się przypalać. Tylko dla prawdziwych wielbicieli krówek 🙂 Gęstą masę (po 20 minutach zaczyna w końcu gęstnieć) wylewamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą (nie aluminiową!). Pojemnik ma mieć taką wielkość aby zastygająca w nim masa miała około 1,5 cm. Gdy ostygnie wkładamy pojemnik do lodówki. Zastygniętą masę wyjmujemy i kroimy na cukierki. Następnie próbujemy się opanować i nie zjeść wszystkich na raz 🙂
Ciesz się Smakiem!