- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1 białko
- 80 g cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- konfitura
Śliczne małe ciasteczka różyczki. Dość pracochłonne ale uwierzcie mi warto! Idealne na spotkania przy kawce.
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1 białko
- 80 g cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- konfitura
Z podanych składników (oprócz konfitury oczywiście:) zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok. 2 mm i wycinać jak najmniejsze kółka. Układamy pięć kółek jedno pod drugim tak, aby zachodziły na siebie, miejsca styków smarujemy białkiem i lekko dociskamy. Na ciąg kółek nakładamy paskiem po środku konfiturę (niedużo). Pas kółek dosyć ciasno zwijamy w rulon, który ostrym nożem przecinamy na pół. W ten sposób powstają dwie różyczki. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180°C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciesz się Smakiem!