- 180 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 3 żółtka
- 60 g masła
- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 ml mleka
- skórka starta z dwóch pomarańczy
- opcjonalnie rodzynki, migdały

Mocno pomarańczowy smak i polewa z białej czekolady. Dzięki zaparzaniu mąki długo utrzymuje świeżość – tak słyszałam od tych, którzy dostali ode mnie przepis. U mnie w domu znika w trakcie jednego dnia. Na święta upiekę dwie!
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 3 żółtka
- 60 g masła
- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 ml mleka
- skórka starta z dwóch pomarańczy
- opcjonalnie rodzynki, migdały
Potrzebujemy tortownicę o śr. 21 cm z formą do baby, którą smarujemy masłem. Przygotowujemy zaczyn z drożdży, łyżki cukru, ciepłego mleka i łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 20 min. Śmietanę zagotować z 1/3 mąki i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Roztopić i ostudzić masło. Zaczyn, zaparzoną mąkę, utarte żółtka, resztę mąki połączyć i wyrobić, pod koniec dodając masło i oprószone mąką bakalie. Odstawić do podwojenia objętości. Przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcie na 45 min. Piec 45 min. w 175°C.
Polewę robimy ze 100 g białej rozpuszczonej czekolady, 50 ml śmietanki 30%, soku z 1 pomarańczy i skórki otartej z 2 pomarańczy. Oblewamy babkę gdy ostygnie.
Miłego pieczenia i Ciesz się smakiem!