- 5 średnich jabłek
- cukier waniliowy
- kostka masła
- 200 g cukru
- 4 duże jaja
- 250 g orzechów laskowych
- łyżka kakao
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 ml rumu lub brandy
- do polewy: 100 g śmietanki 30%, 100 g gorzkiej czekolady

Bardzo proste ciasto. Długo zachowuje świeżość. Można podjadać je aż do Sylwestra. Powinno nosić nazwę ciasto teściowej, bo pierwszy raz jadłam je właśnie u moich teściów. Przepis troszkę udoskonaliłam.
Składniki:
- 5 średnich jabłek
- cukier waniliowy
- kostka masła
- 200 g cukru
- 4 duże jaja
- 250 g orzechów laskowych
- łyżka kakao
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 ml rumu lub brandy
- do polewy: 100 g śmietanki 30%, 100 g gorzkiej czekolady
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy je trzema łyżkami z odważonego cukru i zalewamy rumem – odstawiamy na pół godziny. Masło ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Mąkę mieszamy z cynamonem i kakao i partiami dodajemy do masy. Mieszamy. Na końcu dodajemy jabłka i uprażone, posiekane orzechy. Mieszamy dokładnie. Pieczemy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 60 min. w temp. 180°C – do suchego patyczka – z tym, że jak pisałam ciasto jest wilgotne zatem możemy uznać, że jest upieczone gdy na patyczku nie ma marzącego się ciasta. Ciasto lubi pękać więc po około 20 – 30 minutach należy naciąć je wzdłuż ostrym nożem. Ostudzone zalewamy ganaszem z czekoladowym i obsypujemy prażonymi orzechami. Ganasz sporządzamy z gorzkiej czekolady i śmietanki 30% w stosunku 1:1. Oba składniki powinny być mieć podobną temperaturę. Śmietankę podgrzewamy w rondelku z grubym dnem i mieszając rozpuszczamy czekoladę. Rondelek i szpatułkę dokładnie wycieramy przed użyciem – nie może się dostać nawet kropla wody. Mieszankę podgrzewamy tylko do rozpuszczenia czekolady.
Ciesz się Smakiem!