Autor: magda, gru - 18 - 2014, boże narodzenie, Słodkości
Składniki
  • 5 średnich jabłek
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
  • 200 g cukru
  • 4 duże jaja
  • 250 g orzechów laskowych
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 ml rumu lub brandy
  • do polewy: 100 g śmietanki 30%, 100 g gorzkiej czekolady
Kuchnia: Czas: 120 min. Dla: 6-10 osób

Bardzo proste ciasto. Długo zachowuje świeżość. Można podjadać je aż do Sylwestra. Powinno nosić nazwę  ciasto teściowej, bo pierwszy raz jadłam je właśnie u moich teściów. Przepis troszkę udoskonaliłam.

orzech_jablko9700

Składniki:

  • 5 średnich jabłek
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
  • 200 g cukru
  • 4 duże jaja
  • 250 g orzechów laskowych
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 ml rumu lub brandy
  • do polewy: 100 g śmietanki 30%, 100 g gorzkiej czekolady

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy je trzema łyżkami z odważonego cukru i zalewamy rumem – odstawiamy na pół godziny. Masło ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Mąkę mieszamy z cynamonem i kakao i partiami dodajemy do masy. Mieszamy. Na końcu dodajemy jabłka i uprażone, posiekane orzechy. Mieszamy dokładnie. Pieczemy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 60 min. w temp. 180°C – do suchego patyczka – z tym, że jak pisałam ciasto jest wilgotne zatem możemy uznać, że jest upieczone gdy na patyczku nie ma marzącego się ciasta. Ciasto lubi pękać więc po około 20 – 30 minutach należy naciąć je wzdłuż ostrym nożem. Ostudzone zalewamy ganaszem z czekoladowym i obsypujemy prażonymi orzechami. Ganasz sporządzamy z gorzkiej czekolady i śmietanki 30% w stosunku 1:1.  Oba składniki powinny być mieć podobną temperaturę. Śmietankę podgrzewamy  w rondelku z grubym dnem i mieszając rozpuszczamy czekoladę. Rondelek i szpatułkę dokładnie wycieramy przed użyciem – nie może się dostać nawet kropla wody.  Mieszankę podgrzewamy tylko do rozpuszczenia czekolady.

Ciesz się Smakiem!

 

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl