Autor: magda, mar - 29 - 2015, Słodkości, wielkanoc, wypieki
Składniki
  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • żółtko
masa:
  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml  śmietanki 30%
  • pół szklanki owocowego musu
  • płatki migdałów do dekoracji
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 6 - 8 osób

Kiedy ubiegłego lata robiłam malinowe przetwory, kilka dużych słoików powstało z myślą właśnie o tym mazurku. Mus z przetartych przez sito malin, bez cukru, bo biała czekolada jest bardzo słodka. Taki sam mus można zrobić z mrożonych malin lub podgrzać i przetrzeć przez sito dżem malinowy lub jakąkolwiek kwaśną konfiturę. Z podanej receptury upieczecie mazurek o wielkości ok. 20/30 cm.

Mazurek_malina0197

Składniki:

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • żółtko

masa:

  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml  śmietanki 30%
  • pół szklanki owocowego musu
  • płatki migdałów do dekoracji

Zagniatamy szybko cisto, robimy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy pół godziny. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wielkość blaszki, przenosimy je na blachę. Tutaj rada dla niewprawionych lub niecierpliwych: jeśli macie problem z rozwałkowaniem i przeniesieniem placka w całości zróbcie to w dwóch częściach, ciasto jest plastyczne, złączycie je bez problemu. Brzegi ciasta powinny zachodzić lekko na boki blachy – zrobimy ładne szczypane wykończenie (jak na zdjęciu). Można też brzegi zwyczajnie dokleić w postaci pasków lub wałeczków. Pamiętać należy, że wysokość tych boków to linia do której będziemy wlewać masę. Jeśli zrobimy je wysokie, musimy zwiększyć jej ilość. Wyłożoną ciastem blaszkę umieszczamy na ok. 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180˜° C gęsto nakłuwając  uprzednio ciasto widelcem. Jeśli zależy Wam na placku równiutkim jak stół połóżcie na nim kawałek papieru do pieczenia i wysypcie groch lub fasolę do poziomu wyznaczanego przez boki. Placek pieczemy na złoto i studzimy. Przygotowujemy masę: śmietankę mieszamy z musem w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę, ogrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na placek. Zanim zdąży wystygnąć i stężeć dekorujemy płatkami migdałowymi – wzornictwo dowolne 🙂 Mazurek kroimy ostrym nożem, uważając by go nie połamać bo jest pysznie kruchy. Smacznego!

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl