- 250 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 2-3 łyżki miodu
- 125 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki przyprawy korzennej do pierników lub zmielony: cynamon, imbir, kardamon, goździki
Idealne na walentynki. Słodkie, pachnące i miodowe. Można dodać czerwony barwnik.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 2-3 łyżki miodu
- 125 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki przyprawy korzennej do pierników lub zmielony: cynamon, imbir, kardamon, goździki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli używamy barwnik to mieszamy go z jajkiem. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 60 min. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy na ok 3 mm i formą wycinamy serduszka. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 10-12 min. w 180-200°C. Należy sprawdzać po 8 minutach pieczenia – lubią się przypalać. Ciastka można ozdobić lukrem.
Miłego pieczenia i Niech Smak będzie z Wami!