Autor: magda, Sie - 27 - 2014, przetwory
Składniki
  • 2 kg ogórków
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1,5 l wody
  • 2 szkl. octu
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki soli
  • szczypta pieprzu, gorczyca
  • 4 łyżki curry
  • łyżeczka kurkumy (dla ładniejszego koloru)
Kuchnia: Czas: 15 min. Dla: 2 osób

Bardzo je lubię za smak i za kolor. Są świetne do kanapek, burgerów i sałatek.

OGORKI_W_CURRY8809

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1,5 l wody
  • 2 szkl. octu
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki soli
  • szczypta pieprzu, gorczyca
  • 4 łyżki curry
  • łyżeczka kurkumy (dla ładniejszego koloru)

Ogórki myjemy, obieramy i przekrajmy na ćwiartki. Jeśli mają duże pestki usuwamy całe gniazdo. Seler tniemy na kawałki ok.1 -1,5 cm. Z podanych składników robimy zalewę, zagotowujemy i studzimy. Nie znaczy to, że musi być zimna – nie marnowałabym czasu na czekanie aż zupełnie wystygnie (chyba, że przygotowuję ją wcześniej) – z gorącą marynatą jest po prostu trudniej bo parzy ręce. W wyparzonych słoikach układamy ciasno ogórki, dodajemy  seler i łyżkę gorczycy na słoik. Zalewamy marynatą, zakręcamy i pasteryzujemy.  Na temat pasteryzacji i technicznych uwag czytaj w osobnym wpisie. Zapraszam.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on Cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on Cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on Cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl