- 2 kg ogórków
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1,5 l wody
- 2 szkl. octu
- 1,5 szkl. cukru
- 2 łyżki soli
- szczypta pieprzu, gorczyca
- 4 łyżki curry
- łyżeczka kurkumy (dla ładniejszego koloru)
Bardzo je lubię za smak i za kolor. Są świetne do kanapek, burgerów i sałatek.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1,5 l wody
- 2 szkl. octu
- 1,5 szkl. cukru
- 2 łyżki soli
- szczypta pieprzu, gorczyca
- 4 łyżki curry
- łyżeczka kurkumy (dla ładniejszego koloru)
Ogórki myjemy, obieramy i przekrajmy na ćwiartki. Jeśli mają duże pestki usuwamy całe gniazdo. Seler tniemy na kawałki ok.1 -1,5 cm. Z podanych składników robimy zalewę, zagotowujemy i studzimy. Nie znaczy to, że musi być zimna – nie marnowałabym czasu na czekanie aż zupełnie wystygnie (chyba, że przygotowuję ją wcześniej) – z gorącą marynatą jest po prostu trudniej bo parzy ręce. W wyparzonych słoikach układamy ciasno ogórki, dodajemy seler i łyżkę gorczycy na słoik. Zalewamy marynatą, zakręcamy i pasteryzujemy. Na temat pasteryzacji i technicznych uwag czytaj w osobnym wpisie. Zapraszam.
Ciesz się Smakiem!