Autor: magda, mar - 29 - 2015, Słodkości, wielkanoc, wypieki
Składniki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/4 szkl. mleka
  • 350 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 50 g białej czekolady
  • skórka z dużej pomarańczy
Kuchnia: Czas: 230 min. Dla: 6 osób

Panettone włoską można wyrabiać i dwa dni. Wymaga sporo starań a przede wszystkim czasu. Ja go mam bardzo niewiele i szanuję każde 5 minut, w związku z czym moja baba włoska powstaje w ciągu czterech godzin. Czy jest to oryginalna panettone? Nie sądzę, ale jest pyszna. Ta na zdjęciu pieczona była w tortownicy o średnicy 16 cm – taką uzyskacie z poniższej receptury, ale to nie ma sensu. Jedna babka, 3 osoby i po 15 minutach nie było nawet okruszka! Następnym razem podwoję recepturę i upiekę w większej formie.

babka_biala_czekolada0184

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/4 szkl. mleka
  • 350 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 50 g białej czekolady
  • skórka z dużej pomarańczy

Drożdże rozcieramy z dwiema łyżkami cukru, dolewamy ciepłe mleko i dwie łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 15 minut aby nasz zaczyn „ruszył” tzn. urósł i się pienił. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę, cukier, zaczyn, jaja, żółtka i skórkę startą z pomarańczy mieszamy w misce wyrabiając elastyczne ciasto, na końcu dodajemy stopione masło. Wyrabiamy około 10 minut ręcznie lub mikserem z hakiem. Ciasto musi odchodzić od ścianek, ma być lekko luźne ale nie może lepić się do rąk. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy resztą masła lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie, gdy podwoi objętość wykładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ponownie smarujemy i odstawiamy na kolejne 60 minut. Gdy znów podwoi objętość zagniatamy tym razem z posiekaną drobno białą czekoladą. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Jeśli pieczecie w formie z kołnierzem to proponuję taką na 2-2,5 litra. Jeśli macie wysoką formę to super ale bez problemu można wykorzystać tortownicę, wystarczy zrobić wysoki kołnierz z papieru do pieczenia, który spinamy lub związujemy. Formę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno wypełnić całą formę, dopiero wtedy babę nacinamy płytko na krzyż i polewamy kilkoma łyżkami stopionego masła. Najlepiej nacina się żyletką lub bardzo ostrym i cieniutkim nożem prowadząc ostrze pod kątem. Babę pieczemy 30-35 minut w 180°C. Jeśli za bardzo się rumieni zakrywamy folią aluminiową. Ma być mocno zrumieniona ale nie polecam przypalonej. Nie trzymajmy jej niepotrzebnie długo w piekarniku, powinna być lekko wilgotna. Klasyczne panettone studzi się nadziewając boki na cienkie patyki np. metalowe szpile do szaszłyków i wieszając między podpórkami do góry dnem. Pozwolicie, że sobie darujemy ten sposób, przed świętami jest dostatecznie dużo pracy – nie nudzi nam się przecież 🙂 Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Wystudzoną oblewamy lukrem lub stopioną białą czekoladą z odrobiną śmietanki 30% i posypujemy skórką pomarańczową. Startą świeżą lub kandyzowaną. Smacznego! Tylko lojalnie ostrzegam – nie można przestać jeść!

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl