Autor: magda, maj - 27 - 2014, cebularze, Dania bez mięsa, kolacja, Przekąski, śniadanie
Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • łyżka cukru
  • żółtko
  • 2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 3 średnie cebule
  • 50 g masła
  • 2 łyżki maku
  • sól, pieprz
Kuchnia: Czas: 120 min. Dla: 3-4 osób

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podawane z masłem.

cebularz6456

Przypominam, że jak i w innych ciastach drożdżowych, wszystkie składniki powinny zostać odpowiednio wcześnie wyjęte z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową.  Mleko do zaczynu podgrzewamy do temp.  37°C.  Zimne mleko spowoduje, że drożdże będą „pracować” za wolno a zbyt gorące je zabije. Ilość mleka używana do zaczynu to  100 – 150 ml na każde 25 g drożdży. Jeśli w przepisie mamy więcej mleka to odlewamy część do zaczynu a resztę wlewamy przy wyrabianiu ciasta. Wskazówki te dotyczą również ciast drożdżowych w których używamy wody zamiast mleka.

Składniki na 10 cebularzy:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • łyżka cukru
  • żółtko
  • 2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 3 średnie cebule
  • 50 g masła
  • 2 łyżki maku
  • sól, pieprz

Najpierw wyrabiamy ciasto. Robimy zaczyn tzn. w osobnym naczyniu rozcieramy drożdże  z łyżką cukru, dolewamy ciepłe mleko i dodajemy 3 łyżki z przygotowanej mąki. Mieszamy rozcierając grudki. Zaczyn odstawiamy na 20-30 min. W tym czasie powinien podwoić swoją objętość tworząc pienistą masę (moja rada: naczynie z zaczynem włożyć do miski z przygotowaną mąką, nawet jeśli nam „wykipi” to nic się nie stanie).

Żółtko mieszamy z olejem, sól dodajemy do przygotowanej mąki. Gdy zaczyn jest gotowy wlewamy go do mąki z solą, dodajemy olej z żółtkiem i wyrabiamy ciasto. Najpierw mieszamy składniki aby się połączyły a potem zagniatamy dłońmi – początkowo robię to w misce a potem wykładam na blat podsypany mąką i zagniatam około 10-15 min. Ciasto drożdżowe lubi być wygłaskane:) W trakcie zagniatania podsypujemy lekko mąką aby nie kleiło się do dłoni. Gdy jest już elastyczne przekładamy je do miski (min. dwa razy większej niż objętość ciasta), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Będzie rosnąć około jednej godziny – do podwojenia objętości. My w tym czasie przygotujemy farsz cebulowy.

Farsz: kroimy cebulę w niezbyt drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę, dodajemy sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu około 10 min. Cebula ma być uduszona – nie może się zrumienić. Niektórzy dodają łyżkę gęstej śmietany – cebula jest delikatniejsza dzięki temu. Pod koniec duszenia dodajemy mak i mieszamy. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dziesięć części, robimy kulki i każdą rozwałkowujemy tworząc w miarę równe kółka wielkości deserowego talerzyka. Kółka z ciasta układamy od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 5 cm odstępy. Na środek każdego placka nakładamy farsz cebulowy – całość farszu dzielimy po równo na 10 placków.  Blachy odstawiamy na min. 20 min. aby placki wyrosły. Nagrzewamy piekarnik (termoobieg) do 200°C. Smarujemy brzegi każdego placka roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15 min. sprawdzając aby cebula się zbytnio nie przyrumieniła.  Wyjmujemy z piekarnika i odganiając domowników (zapach działa na ślinianki:) czekamy aby choć trochę wystygły. Zjadamy jeszcze ciepłe – Pycha!

Kiedy upieczecie je sami przyznacie mi rację – smaku cebularzy nie da się opisać, trzeba spróbować!

Miłego pieczenia i Cieszcie się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl