Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- szklanka wody
- sól
Farsz:
- ok. 800-900 g surowego mięsa
- cebula
- sól, pieprz
- woda
Pielmieni to małe syberyjskie pierożki z farszem z surowego mięsa. Najsmaczniejsze są gdy mieszamy rodzaje mięsa i ważne aby nie było to mięso zbyt chude.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- szklanka wody
- sól
Farsz:
- ok. 800-900 g surowego mięsa
- cebula
- sól, pieprz
- woda
Ciasto wyrabiamy w pierwszej kolejności, gdyż odstawiamy je na ok. godzinę pod przykryciem (lniana ściereczka, folia spożywcza). Musi być gładkie, zwarte i elastyczne.
Mięso do farszu mielimy, dodajemy drobno posiekaną cebulę (też można zmielić), doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wodę aby był luźny. Jeśli użyjemy zbyt chudego mięsa należy dodać tłustego bulionu lub tłuszczu. Farsz po ugotowaniu ma być soczysty!
Ciasto wałkujemy na cienkie placki (1-2 mm) i wykrawamy kółeczka ok. 5 cm. Nakładamy kulki farszu i sklejamy pierożki łącząc końce w charakterystyczny sposób – najlepiej zobrazuje to zdjęcie.
Gotujemy w gorącej wodzie lub bulionie 3 min. od wypłynięcia.
Podajemy jako danie obiadowe, z masłem lub w rosole.
Powodzenia w lepieniu i Ciesz się smakiem!