- 4 - 5 małych papryk
- 250 g mięsa mielonego
- ok. 50 - 80 g ugotowanego ryżu
- cebula
- świeży majeranek i liście lubczyku
- sól, pieprz
- do sosu paprykowego: 4 duże czerwone papryki, papryczka chilli, cebula, czosnek, sól, pieprz, wędzona papryka w proszku

Kupiłam śliczne, małe papryczki czerwone. W zasadzie do faszerowania wolę paprykę białą, podłużną ale te były wyjątkowo urocze. Jakby prosiły: kup mnie:)
Składniki:
- 4 – 5 małych papryk
- 250 g mięsa mielonego
- ok. 50 – 80 g ugotowanego ryżu
- cebula
- świeży majeranek i liście lubczyku
- sól, pieprz
- do sosu paprykowego: 4 duże czerwone papryki, papryczka chilli, cebula, czosnek, sól, pieprz, wędzona papryka w proszku
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Mięso mielone łączymy z ryżem, dodajemy zeszkloną cebulę i posiekane drobno zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Papryki wydrążamy w środku ale zachowujemy odcięte czubki. Papryki napełniamy farszem mocno ugniatając. Nakładamy czubki. Napełnione papryki ustawiamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180°C 30-40 min. W tym czasie przyrządzamy sos. Papryki obieramy i kroimy w paski, cebulę siekamy. Smażymy na oleju na dość dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy i przykrywamy naczynie pokrywką. Gdy papryka jest już miękka dodajemy posiekany czosnek. Uduszone warzywa przekładamy do blendera i rozdrabniamy na mus. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką wędzoną papryką. Można dodać odrobinę śmietany. Podgrzewamy sos i podajemy z naszymi faszerowanymi papryczkami. Mniam:) Smacznego
Ciesz się Smakiem!