Autor: magda, gru - 18 - 2014, boże narodzenie
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • jajko
  • 300 g masy makowej
  • 250 ml syropu z pigwy
  • żelatyna (u mnie agar - agar)
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 6-8 osób

Jeszcze jedna wersja ciasta z makiem. Kruchy spód, aromatyczna masa makowa i wykończenie z galaretki pigwowej. Pigwę oczywiście można zastąpić sokiem z innych dostępnych owoców lub po prostu galaretką owocową.

tarta_makowa9710

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • jajko
  • 300 g masy makowej
  • 250 ml syropu z pigwy
  • żelatyna (u mnie agar – agar)

Mąkę, cukier, masło i jajo zagniatamy jak każde kruche i wkładamy na pół godziny do lodówki. Masę makową robimy wcześniej sami lub jeśli używamy kupnej musimy ją troszkę wzbogacić tj. dodać siekanych bakalii i dodać pianę ubitą z jeszcze jednego jajka tzn. białka bo żółtko należy wmieszać do masy. Blaszkę do tarty smarujemy tłuszczem (olej) i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy równo i wykładamy nim blaszkę. Równie dobrze możemy użyć małej kwadratowej blaszki, kształt nie zmieni nam smaku :), chodzi tylko o to by wystarczyło ciasta do wyłożenia dna i boków. Nakładamy masę makową  i pieczemy w 180 °C 30 – 40 min. Gdy ciasto nam ostygnie z soku owocowego robimy galaretkę. Używam agar – agar do żelowania. Agar jest to rodzaj żelatyny pochodzenia roślinnego, którą otrzymuje się z krasnorostów. W Polsce agar otrzymuje się z krasnorostu, który występuje w Bałtyku nazywa on się widlik. Żelatynę wrzucamy do gorącej wody i nie gotujemy bo straci właściwości. Agar – agar rozpuszczamy w letniej i zagotowujemy. Co więcej, można to robić wielokrotnie a roztwór nie straci swoich żelujących właściwości. Ponadto agar – agar żeluje dużo szybciej niż żelatyna. Na 500 ml płynu potrzebne jest ok. 15 g agaru. Gotową galaretką zalewamy tartę i odstawiamy do zastygnięcia.

Ciesz się Smakiem!

 

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl