- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- jajko
- 300 g masy makowej
- 250 ml syropu z pigwy
- żelatyna (u mnie agar - agar)

Jeszcze jedna wersja ciasta z makiem. Kruchy spód, aromatyczna masa makowa i wykończenie z galaretki pigwowej. Pigwę oczywiście można zastąpić sokiem z innych dostępnych owoców lub po prostu galaretką owocową.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- jajko
- 300 g masy makowej
- 250 ml syropu z pigwy
- żelatyna (u mnie agar – agar)
Mąkę, cukier, masło i jajo zagniatamy jak każde kruche i wkładamy na pół godziny do lodówki. Masę makową robimy wcześniej sami lub jeśli używamy kupnej musimy ją troszkę wzbogacić tj. dodać siekanych bakalii i dodać pianę ubitą z jeszcze jednego jajka tzn. białka bo żółtko należy wmieszać do masy. Blaszkę do tarty smarujemy tłuszczem (olej) i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy równo i wykładamy nim blaszkę. Równie dobrze możemy użyć małej kwadratowej blaszki, kształt nie zmieni nam smaku :), chodzi tylko o to by wystarczyło ciasta do wyłożenia dna i boków. Nakładamy masę makową i pieczemy w 180 °C 30 – 40 min. Gdy ciasto nam ostygnie z soku owocowego robimy galaretkę. Używam agar – agar do żelowania. Agar jest to rodzaj żelatyny pochodzenia roślinnego, którą otrzymuje się z krasnorostów. W Polsce agar otrzymuje się z krasnorostu, który występuje w Bałtyku nazywa on się widlik. Żelatynę wrzucamy do gorącej wody i nie gotujemy bo straci właściwości. Agar – agar rozpuszczamy w letniej i zagotowujemy. Co więcej, można to robić wielokrotnie a roztwór nie straci swoich żelujących właściwości. Ponadto agar – agar żeluje dużo szybciej niż żelatyna. Na 500 ml płynu potrzebne jest ok. 15 g agaru. Gotową galaretką zalewamy tartę i odstawiamy do zastygnięcia.
Ciesz się Smakiem!