- ser żółty 150 g
- ser feta 150 g
- serek topiony 2 szt.
- do obtoczenia: sezam, orzechy ziemne, wiórki kokosowe, chilli
Tym razem ani zdrowo ani dietetycznie nie będzie. Kulki są pyszne ale do każdej powinna być dołączona informacja: „po zjedzeniu tańczysz 20 minut” – myślę, że w Sylwestra to chyba nie problem prawda 🙂
Składniki:
- ser żółty 150 g
- ser feta 150 g
- serek topiony 2 szt.
- do obtoczenia: sezam, orzechy ziemne, wiórki kokosowe, chilli
Wykonanie proste, że aż strach. Ser żółty ścieramy na drobnej tarce, sery miękkie rozgniatamy. Łączymy ze sobą i wyrabiamy masę. Proponuję ser żółty dodawać partiami – dodajemy i sprawdzamy zwartość masy – musi się łatwo kleić ale nie może się rozpadać. Z masy kręcimy kulki – najlepiej małe, takie na jeden kęs. Kulki obtaczamy w posypce z sezamu, orzechów ziemnych, wiórków kokosowych, chilli i innych przypraw (np. curry fajnie się tu sprawdza). Posypkę warto wcześniej uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Smak o niebo lepszy. Można z nich zrobić również nadzienie do pomidorków koktajlowych. Kilka kulek i tańczymy całą noc 🙂
Ciesz się Smakiem!