- ziarno sezamowe
- ewentualnie olej lub oliwa
Bardzo popularna w krajach arabskich, kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej pasta z prażonego, mielonego sezamu. Niezastąpiona do hummusów, sosów, warzyw jak i deserów. Można mówić tahini, tahina lub masło sezamowe. Z łuskanego sezamu jest łagodniejsza i mniej gorzka niż z niełuskanego. Można bez problemu przechowywać w słoiku.
Składniki:
- ziarno sezamowe
- ewentualnie olej lub oliwa
Sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor (uważajcie aby nie przypalić bo pasta będzie bardzo gorzka) i studzimy. Do kielicha blendera wsypujemy sezam i blendujemy. Jest to niezły sprawdzian cierpliwości ponieważ po dwóch, trzech minutach blendowania, gdy na ściankach zaczyna osadzać się miażdżony sezam należy czynność przerywać i łopatką zgarniać go na dno blendera. Cierpliwie powtarzać blendowanie i zgarnianie aż utworzy się lejąca pasta. Jeśli są wśród Was tacy, którzy nie grzeszą cierpliwością można sobie pomóc dodając kilka łyżek oleju lub oliwy. W związku z tym, że robię hummus często a nie wyobrażam sobie go bez tahiny, robię pastę w większej ilości i trzymam ją w słoiku.
Ciesz się Smakiem!
[…] PASTA TAHINA […]