Kwas buraczany jest jeszcze zdrowszy niż same buraki, chociaż tym niczego nie brakuje. Tanie, łatwo dostępne super foods. Składniki: 2 kg buraków 2 główki czosnku 8 liści laurowych duża kromka razowego chleba na zakwasie łyżka kminku 2 łyżki ziela angielskiego 3 łyżki soli 3 l przegotowanej wody korzonek chrzanu W dużym słoju Więcej ...
Charakterystyczny napój Słowian, znany i lubiany do dziś. Latem świetnie gasi pragnienie. Jest naturalnym probiotykiem tzn. dzięki fermentacji zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, wspomaga trawienie oraz przemianę materii. Warto go pić przy stosowaniu diet odchudzających. Mówię tutaj oczywiście o kwasie przygotowanym w domu bo ten dostępny Więcej ...
Dla czystej przyjemności przeglądam często moją ulubioną książkę kucharską.” Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i sporządzania zapasów spiżarnianych” wydanie dwudzieste czwarte z 1913 roku. Mogę Wam powiedzieć jeszcze, że kosztowała 1 rubel i 20 kopiejek. Dzisiaj zupa piwna. Muszę się przyznać, że przewertowałam trochę Więcej ...
Wigilijny barszcz ma być mocny, aromatyczny, klarowny i mieć piękny kolor. Już mówię jak to zrobić. W pierwszej kolejności nastawiamy buraki na kwas. Możemy to zrobić na tydzień przed wigilią lub dużo wcześniej i trzymać w lodówce zlany kwas w zamkniętym słoju. Składniki do kiszenia: 1 kg buraków główka czosnku Więcej ...