W sezonie szparagowym zawsze uzbieram obłamywane końcówki, których oczywiście szkoda mi wyrzucić. Wykorzystuję je do bulionu, który doda smaku zupie szparagowej.  Z kremem szparagowym jest jeden problem – włókienka! Choćby długo blendować zawsze zostaną. Jedyny sposób to przetarcie przez bardzo gęste sito. A co jeśli nam się zwyczajnie nie chce?   Więcej ...

Categories: Bez kategorii

Wigilijny barszcz ma być mocny, aromatyczny, klarowny i mieć piękny kolor. Już mówię jak to zrobić. W pierwszej kolejności nastawiamy buraki na kwas. Możemy to zrobić na tydzień przed wigilią lub dużo wcześniej i trzymać w lodówce zlany kwas w zamkniętym słoju. Składniki do kiszenia: 1 kg buraków główka czosnku   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Moja babcia na Wielkanoc obowiązkowo robiła galaretę z wieprzowych nóżek. Pamiętam olbrzymie misy na stole. Do tego ocet lub chrzan. Dziś już się tak nie jada. Też robię galaretę ale w zdecydowanie odchudzonej formie. Mam też nadzieję, że moje dziecko będzie pamiętać kolorowe, wiosenne tymbaliki jak ja wspominam galaretę mojej   Więcej ...

Zasadniczo różnica jest: do żuru używamy zakwasu żytniego a do barszczu białego pszennego.  Ogólne przekonanie jest takie, że żur jest ostry i tłusty a biały barszcz delikatniejszy ale i tak zależy to od tradycji rodzinnych. W zależności od regionu zupy te podaje się z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami na obiad   Więcej ...

Categories: Dania mięsne, Obiad, wielkanoc

Marchewkową zupę pamiętam z dzieciństwa ale ta będzie inna. Będzie ostro i aromatycznie. Składniki: włoszczyzna (pietruszka, seler, cebula) marchew w ilości dwa razy więcej niż włoszczyzny imbir korzeń papryczka chilli świeża sól natka z pietruszki Włoszczyznę i marchew nastawiamy do gotowania. Pokrojona ugotuje się szybciej. Dodajemy sól lub kostkę rosołową   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl