Jaką nie otworzysz stronę związaną z żywieniem w oczy rzuca się hasło SUPERFOOD. Wszyscy już wiedzą, że to bardzo zdrowa żywność, zawierająca mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Ma duży wpływ na zdrowie, witalność i kondycję umysłową. Stosowanie ich zapobiega chorobom cywilizacyjnym, wspomaga leczenie groźnych chorób. Spirulina, jagody acai czy goji, algi, quinoa, orzechy kakaowca, nasiona chia i wiele innych produktów, które znaleźć możemy tylko w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością. Tak, superfood zdecydowanie jest modna. Jeżeli dzięki tej modzie ktoś zamieni chipsy na pogryzanie jagód goja to super! Tylko czy warto wydawać mnóstwo pieniędzy skoro pod ręką mamy nasze rodzime produkty za grosze? Może warto wylansować nową modę? Weźmy taki zwykły burak. Zawiera zestaw witamin z grupy B, dzięki czemu zmniejsza napięcie nerwowe, jest pomocny przy depresjach i nerwicach, łagodzi zaburzenia snu, wzmacnia koncentrację i pamięć. Zawartość witaminy B12 pomaga łagodzić bóle kręgosłupa, menstruacyjne czy bóle gardła. Antocyjany neutralizują wolne rodniki, chronią komórki przed rakiem, zwiększają przyswajalność tlenu przez komórki i przeciwdziałają ich starzeniu się. Regularne spożywanie buraków zmniejsza poziom złego cholesterolu. U osób uprawiających sport buraki pomagają usunąć zakwasy i wzmacniają sprężystość tkanki mięśniowej. Zawierają dużo pierwiastków mineralnych jak: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykany w warzywach rud i cez.
Najwięcej składników zawierają buraki w formie pieczonej, soku oraz kwasu. Buraki do pieczenia powinny być małe lub jeśli mamy duże należy je pociąć na mniejsze kawałki. Pieczemy je w blaszce z wodą pod przykryciem. Upieczone mogą posłużyć do sałatek lub barszczu (jest dużo smaczniejszy z buraków pieczonych!). Sok wyciskany ze świeżych buraków ma bardzo intensywny smak i nie wszystkim smakuje, najlepiej łączyć go z owocami lub innymi warzywami. Kwas buraczany ma więcej witaminy C niż sam burak a proces fermentacji wpływa na zwiększoną ilość kwasu askorbinowego. Bakterie kwasu mlekowego odbudowują dobroczynną florę bakteryjną układu pokarmowego, dlatego kwas buraczany powinno się pić zwłaszcza po kuracji antybiotykami. Działa również na układ krwionośny, wspiera pracę nerek i wątroby. Przeciwdziała nadciśnieniu i anemii, poprawia system odpornościowy. Czyż to nie prawdziwa superfood?
[…] KWAS BURACZANY […]