Niestety nie zdążyłam w tym roku zrobić konfitur z pomarańczy. Trudno poradzimy sobie inaczej. Z pomocą przyjdzie agar-agar. Już kiedyś o nim pisałam: Agar jest to rodzaj żelatyny pochodzenia roślinnego, którą otrzymuje się z krasnorostów. W Polsce agar otrzymuje się z krasnorostu, który występuje w Bałtyku nazywa on się widlik. Pomijając Więcej ...
Upały + truskawki= Semifredo! Włoski deser mrożony. Bardzo prosty w wykonaniu. Składniki: 250 g serka mascarpone 50 ml mleka 200 ml śmietany 36% 100 g cukru pudru 100 g czekolady 500 g dojrzałych truskawek 50 ml likieru (owocowy lub amaretto) Truskawki rozdrabniamy (blender) i dodajemy likier. Mascarpone, śmietanę, mleko i Więcej ...
Ciemna czekolada z tabasco lub chilli w połączeniu ze słodyczą dojrzałych truskawek – mniam! Jeszcze do tego szampan! Rozmarzyłam się:) Składniki: 10 truskawek ciemna czekolada 100 g sos tabasco lub chilli – kilka kropel 50 ml śmietanki 36% łyżka masła Truskawki myjemy i osuszamy. Czekoladę, śmietankę, masło i tabasco łączymy Więcej ...