Autor: magda, maj - 23 - 2015, Bez kategorii
Składniki
  • zielone szparagi
  • ciasto filo
  • ser żółty
  • 1 jajko
  • roztopione masło
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 4 osób

Nie bawię się tak! Nie o taką wiosnę nam chodziło! Mokro to rozumiem, roślinki potrzebują wilgoci, ale czy musi być tak zimno? Moje sadzonki ledwo rosną na balkonie, co wieczór zastanawiam się czy czasem nie zabrać ich do domu. One się hartują ale ja choruję. Przeziębiłam się na dobre buuuuu …. nie lubię. Na poprawę humoru dziś będą moje ukochane zielone szparagi. Tylko muszę je ubrać stosownie do pogody w …. szalik z ciasta filo 🙂 Jeden arkusz ciasta wystarczy na zawinięcie czterech szparagów. Ciasto filo kupić można w każdym markecie mrożone. Jest go dużo w paczce – można zrobić duuuużo szparagów!

SzparagiWciescieFILO319

Składniki:

  • zielone szparagi
  • ciasto filo
  • ser żółty
  • 1 jajko
  • roztopione masło

Ciasto rozmrażamy i rozprostowujemy arkusze. Smarujemy arkusz masłem i posypujemy startym serem (jeśli ktoś lubi można dołożyć plasterki szynki – parmeńska byłaby super).

 

SzparagiWciescieFILO_DSC0296

Arkusz kroimy na pół po dłuższym boku i składamy jeszcze na pół.

SzparagiWciescieFILO_DSC0298

Ponownie smarujemy masłem i składamy w połowie aby uzyskać wąski pasek.

SzparagiWciescieFILO_DSC0301

 

SzparagiWciescieFILO_DSC0303

Przecinamy go w połowie. Szparagom obłamujemy zdrewniałe końcówki (można ugotować na nich bulion). Takim szaliczkiem owijamy ciasno szparaga i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

SzparagiWciescieFILO_DSC0305

SzparagiWciescieFILO_DSC0307

Zawinięte szparagi smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 10-12 minut w 200 °C.

SzparagiWciescieFILO_DSC0312

Najsmaczniejsze są prosto z pieca ale można je schrupać na zimno. Świetnie nadają się na przyjęcia, bankiety i na pikniki – jeśli wreszcie zrobi się ciepło.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl