Autor: magda, kwi - 27 - 2016, przetwory
Składniki
  • 1 szklanka ziaren (u mnie żyto)
  • 2 szklanki wody do zalania
  • około  1 - 1,5 l przegotowanej lub mineralnej wody
Kuchnia: Czas: 15 min. Dla: 5 osób

Jest to napój probiotyczny otrzymany z fermentacji skiełkowanych ziaren zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia, prosa, niepalonej gryki czy quinoa. Przygotowanie jest bardzo proste. Rejuvelac zawiera witaminy z grupy B, witaminę K, enzymy, proteiny, białko, węglowodany, kwas mlekowy. Wystarczy wypijać 2 łyżki stołowe dziennie aby dostarczyć cennych bakterii Lactobacillus bifidus, odpowiadających za równowagę kwasowo – zasadową jelit, obniżają one poziom cholesterolu we krwi i są potrzebne do syntetyzowania witamin z grupy B. Można go przechowywać w lodówce w zamkniętej butelce lub słoiku.

Rejuvelac1433

 

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren (u mnie żyto)
  • 2 szklanki wody do zalania
  • około  1 – 1,5 l przegotowanej lub mineralnej wody

Ziarna zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano wodę odlewamy a ziarno płuczemy np. na sicie. Płuczemy tak 3-4 razy dziennie przez następne dwa dni. Kiedy ziarna mają już wyraźne kiełki zalewamy wodą przegotowaną lub mineralną w dużym słoiku i stawiamy w ciepłym miejscu. Po jednym dniu powinno być widać bąbelki pochodzące z fermentacji. Jeśli są wyraźne po dwóch dniach płyn zlewamy a skiełkowane ziarna możemy zalać ponownie lub wykorzystać do ciasta chlebowego. Gotowy rejuvelac przechowujemy w lodówce. Możemy go również wykorzystać do produkcji wegańskich serów – ale to już zupełnie inny temat 🙂

Ciesz się Smakiem!

 

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
REJUVELAC
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem
Posiłek: Składniki:

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl