- 1 szklanka ziaren (u mnie żyto)
- 2 szklanki wody do zalania
- około 1 - 1,5 l przegotowanej lub mineralnej wody
Jest to napój probiotyczny otrzymany z fermentacji skiełkowanych ziaren zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia, prosa, niepalonej gryki czy quinoa. Przygotowanie jest bardzo proste. Rejuvelac zawiera witaminy z grupy B, witaminę K, enzymy, proteiny, białko, węglowodany, kwas mlekowy. Wystarczy wypijać 2 łyżki stołowe dziennie aby dostarczyć cennych bakterii Lactobacillus bifidus, odpowiadających za równowagę kwasowo – zasadową jelit, obniżają one poziom cholesterolu we krwi i są potrzebne do syntetyzowania witamin z grupy B. Można go przechowywać w lodówce w zamkniętej butelce lub słoiku.
Składniki:
- 1 szklanka ziaren (u mnie żyto)
- 2 szklanki wody do zalania
- około 1 – 1,5 l przegotowanej lub mineralnej wody
Ziarna zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano wodę odlewamy a ziarno płuczemy np. na sicie. Płuczemy tak 3-4 razy dziennie przez następne dwa dni. Kiedy ziarna mają już wyraźne kiełki zalewamy wodą przegotowaną lub mineralną w dużym słoiku i stawiamy w ciepłym miejscu. Po jednym dniu powinno być widać bąbelki pochodzące z fermentacji. Jeśli są wyraźne po dwóch dniach płyn zlewamy a skiełkowane ziarna możemy zalać ponownie lub wykorzystać do ciasta chlebowego. Gotowy rejuvelac przechowujemy w lodówce. Możemy go również wykorzystać do produkcji wegańskich serów – ale to już zupełnie inny temat 🙂
Ciesz się Smakiem!