- garść orzechów ziemnych
- banan
- 3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- mleko roślinne
- szczypta soli
Nie ma nic gorszego jak posiłek jedzony w pośpiechu, zwłaszcza śniadanie. Koktajl można wlać w kubek take-away, zabrać ze sobą i wypić w samochodzie czekając w korkach. Wypicie koktajlu w pracy będzie na pewno mniej absorbujące niż rozsiadanie się z kanapkami. Składniki zdrowe i pyszne dodadzą energii i sprawią, że rozpoczniemy dzień z uśmiechem.
Skład:
- garść orzechów ziemnych
- banan
- 3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- mleko roślinne
- szczypta soli
Orzechy powinny być uprażone i ostudzone – można to zrobić wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku lub słoiku. Kaszę jaglaną gotujemy też wcześniej, najlepiej większą ilość. Bez problemu przechowujemy w lodówce – jest zawsze pod ręką. Orzeszki mielimy w blenderze na masę, tak aby nie było wyczuwalnych drobin. Oczywiście zamiast orzechów możemy użyć 1-2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego). Dodajemy banana, kaszę jaglaną i szklankę mleka roślinnego – takiego jakie lubicie. Ja preferuję kokosowe – płynne, czyli woda kokosowa bez śmietanki, a najlepiej robione w domu. Jeśli używacie orzeszków, nie masła orzechowego (masło zawiera już sól) nie zapomnijcie o szczypcie soli. Bez niej smak nie jest w pełni wyeksponowany. Blendujemy na aksamit. Możemy dodać mleka jeśli koktajl jest za gęsty – jak kto lubi.
Ciesz się Smakiem!