Nie ma nic gorszego jak posiłek jedzony w pośpiechu, zwłaszcza śniadanie. Koktajl można wlać w kubek take-away, zabrać ze sobą i wypić w samochodzie czekając w korkach. Wypicie koktajlu w pracy będzie na pewno mniej absorbujące niż rozsiadanie się z kanapkami. Składniki zdrowe i pyszne dodadzą energii i sprawią, że Więcej ...
Są niestety tacy, co śniadań nie jedzą. Albo jedzą pod przymusem bo głodni są dopiero koło południa. Niedobrze. Bardzo źle. Oni to wiedzą. Oni chyba już wiedzą co zrobić. To śniadanie musi być takie jak deser pyszne to oni wtedy choćby z łakomstwa się skuszą, prawda? To niech będzie kasza Więcej ...
Kaszę jaglaną odkryto na nowo, doceniono i wprowadzono „na salony”. Bardzo się z tego cieszę. Gryczana pozostaje w dalszym ciągu w jej cieniu a niesłusznie. Jest bowiem źródłem białka lepiej przyswajalnego niż białko zbóż. Gryka nie jest zbożem. Bliżej jej do rabarbaru czy szczawiu niż do zbóż. Zawiera wiele cennych Więcej ...
Tofurnik. Straszna nazwa i używam jej niechętnie ale skoro już funkcjonuje to trudno. Pocieszam się, że jeszcze straszniejsza jest tofucznica 🙂 Odnośnie soi mam mieszane uczucia. Zawsze mi dzwoni dzwoneczek, czy nie jest GMO? Jeśli macie ochotę poczytać polecam artykuł „Świat wg MONSANTO”. Tofu ma jednak tak wiele zastosowań, że uspokajam obawy. Więcej ...