Autor: magda, Gru - 20 - 2014, boże narodzenie, Słodkości, wypieki
Składniki
  • 400-500 g powideł śliwkowych
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 25 ml spirytusu

Składniki do masy orzechowej:

  • 250 g cukru pudru
  • 250 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła
  • 50 ml mleka
Kuchnia: Czas: 15 min. Dla: 2 osób

Wypieczony piernik odpoczywał przez tydzień. Czas na przełożenie go masami. Jeśli Wasze pierniki są twarde nie przejmujcie się – zmiękną pod wpływem masy.

PIERNIK_dojrzewajacy9850

PIERNIK_dojrzewajacy9855

PIERNIK_dojrzewajacy9860

PIERNIK_dojrzewajacy9863

Składniki do masy śliwkowej:

  • 400-500 g powideł śliwkowych
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 25 ml spirytusu

Składniki do masy orzechowej:

  • 250 g cukru pudru
  • 250 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła
  • 50 ml mleka

Jeśli chcecie przełożyć piernik tylko jednym rodzajem masy zróbcie jej po prostu więcej. Powyższe proporcje pozwolą na przełożenie pierników z jednej proporcji (czyli 3 keksówki). Powidła ogrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i spirytus i na wolnym ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Orzechy mielimy maszynką, dodajemy do cukru i mleka podgrzewanych w rondelku. Gdy składniki są ciepłe dodajemy masło i spirytus. Placki przecinamy dużym nożem na trzy części i przekładamy ciepłymi masami.  Masą śliwkową należy gospodarować tak, aby pozostawić odrobinę na posmarowanie nią złożonego już placka ze wszystkich stron. Odrywamy kawałek folii aluminiowej o długości pozwalającej na zawinięcie nią całego placka i po środku rozsmarowujemy odrobinę masy. Kładziemy na niej przełożony placek i silikonową packą  rozsmarowujemy pozostałą po przełożeniu masę na pozostałej powierzchni placka. Zakręcamy szczelnie folią. Odkładamy w spokojne miejsce (najlepiej z daleka od lepkich paluszków domowych łasuchów). Pozostanie nam jedynie oblanie piernika czekoladą – najlepiej w wigilijny poranek.

Ciesz się Smakiem!

 

Posiłek: Składniki:

Add a Facebook Comment

One Response so far.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on Cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on Cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on Cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl