- 400-500 g powideł śliwkowych
- 200 g czekolady gorzkiej
- 25 ml spirytusu
Składniki do masy orzechowej:
- 250 g cukru pudru
- 250 g orzechów włoskich
- 3 łyżki masła
- 50 ml mleka
Wypieczony piernik odpoczywał przez tydzień. Czas na przełożenie go masami. Jeśli Wasze pierniki są twarde nie przejmujcie się – zmiękną pod wpływem masy.
Składniki do masy śliwkowej:
- 400-500 g powideł śliwkowych
- 200 g czekolady gorzkiej
- 25 ml spirytusu
Składniki do masy orzechowej:
- 250 g cukru pudru
- 250 g orzechów włoskich
- 3 łyżki masła
- 50 ml mleka
Jeśli chcecie przełożyć piernik tylko jednym rodzajem masy zróbcie jej po prostu więcej. Powyższe proporcje pozwolą na przełożenie pierników z jednej proporcji (czyli 3 keksówki). Powidła ogrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i spirytus i na wolnym ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Orzechy mielimy maszynką, dodajemy do cukru i mleka podgrzewanych w rondelku. Gdy składniki są ciepłe dodajemy masło i spirytus. Placki przecinamy dużym nożem na trzy części i przekładamy ciepłymi masami. Masą śliwkową należy gospodarować tak, aby pozostawić odrobinę na posmarowanie nią złożonego już placka ze wszystkich stron. Odrywamy kawałek folii aluminiowej o długości pozwalającej na zawinięcie nią całego placka i po środku rozsmarowujemy odrobinę masy. Kładziemy na niej przełożony placek i silikonową packą rozsmarowujemy pozostałą po przełożeniu masę na pozostałej powierzchni placka. Zakręcamy szczelnie folią. Odkładamy w spokojne miejsce (najlepiej z daleka od lepkich paluszków domowych łasuchów). Pozostanie nam jedynie oblanie piernika czekoladą – najlepiej w wigilijny poranek.
Ciesz się Smakiem!
[…] PIERNIK STAROPOLSKI NA WIGILIĘ – ETAP 3 […]