- 200 - 300 g owoców
- 1 l wody
Na szczęście wraca moda na kompoty. Na szczęście, bo są zdrowe. Ze zdziwieniem jednak stwierdzam, że nie każdy wie jak je zrobić. Być może znajdziecie przepisy z karmelizowaniem cukru i innymi sztuczkami ale nie zniechęcajcie się bo zasada jest prosta -owoce gotujemy w wodzie.
Składniki:
- 200 – 300 g owoców
- 1 l wody
Daję 200 – 300 g owoców na 1 l wody. Ważne jest by owoce się nie rozgotowały. Doprowadzam wodę z owocami do wrzenia i wyłączam płomień. Jeśli trzeba dosładzam. Gdy ostygnie przecedzam przez drobne sito i wstawiam do lodówki. Nic nie gasi pragnienia tak, jak zimny kompot. Jest też dużo tańszy niż jakiekolwiek napoje – przeliczcie sami! Można gotować z jednego rodzaju owoców i mieszanek. Lubię dodatki takie jak suszone owoce, zioła i przyprawy. Moje smaki to np. : rabarbarowy z miętą i wanilią, rabarbar z truskawką, truskawka z wanilią i suszoną śliwką, porzeczka z rodzynkami, wiśnie z cynamonem, wiśnie z kwiatem lipy, agrest z truskawkami, mirabelki z goździkami, śliwki z zielem rozmarynu, jabłka z goździkami, pomarańczą i cynamonem itd. Wasze mogą być inne, trzeba tylko spróbować.
Ciesz się Smakiem!