Autor: magda, paź - 25 - 2015, pieczywo
Składniki
  • 500 g mąki żytniej razowej
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 350 - 450 g wody
  • płaska łyżeczka drożdży Instant
  • 3 łyżeczki soli
  • czarnuszka
  • suszona żurawina
  • śliwka wędzona
Kuchnia: Czas: 240 min. Dla: 6 osób

Powstał właśnie dlatego, że się pomyliłam. Miałam wypróbować przepis na kołacz na warsztaty ale pomyliłam mąkę i musiałam jakoś z tego wybrnąć.  O dziwo jest tak smaczny, że piekłam go już kilka razy dodając  do kolejnych jeszcze suszone owoce. Z poniższej proporcji upieczecie dużą keksówkę.

CHLEB0030

Składniki:

  • 500 g mąki żytniej razowej
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 350 – 450 g wody
  • płaska łyżeczka drożdży Instant
  • 3 łyżeczki soli
  • czarnuszka
  • suszona żurawina
  • śliwka wędzona

Zakwas musi być aktywny. Śliwkę siekamy na drobne kawałki. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką formy. Ciekawie wygląda i smakuje jeśli dno formy wysypiemy ziarnem (siemię lniane, słonecznik) lub płatkami np. gryczanymi czy owsianymi. Formę z ciastem przykrywamy folią lub wkładamy do torebki foliowej. Ciasto musi wyrosnąć. Może nie dwukrotnie jak w przypadku chlebów pszennych ale do brzegu keksówki.  Trwa to w zależności od temperatury otoczenia 2 – 4 godziny. Należy kontrolować ten proces bo jeśli przegapimy odpowiedni moment ciasto może nam się zapaść podczas pieczenia. Piekarnik grzejemy do 250 °C, wstawiamy naczynie z wodę i wkładamy blaszkę z ciastem. Chleb należy naciąć . Ja robię to po 5 minutach w piecu – kilka nacięć lub jedno przez środek. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy około 30 minut. Brzegi chleba muszą odchodzić od blaszki. Przy pieczeniu chlebów w blaszkach, czy to żytnich, pszennych czy innych pamiętać należy aby wyłożyć je z blachy zaraz po wyjęciu z pieca. Jeśli spód chleba jest miękki i nie ma ładnej skórki wkładamy bochenek do pieca jeszcze na kilka minut – już bez blaszki. Chleb żytni bezwzględnie musi ostygnąć przed krojeniem.

Ciesz się Smakiem!

 

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
CHLEB ŻYTNI PRZEZ POMYŁKĘ
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem
Posiłek: Składniki:

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl