Autor: magda, Paź - 25 - 2015, pieczywo
Składniki
  • 500 g mąki żytniej razowej
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 350 - 450 g wody
  • płaska łyżeczka drożdży Instant
  • 3 łyżeczki soli
  • czarnuszka
  • suszona żurawina
  • śliwka wędzona
Kuchnia: Czas: 240 min. Dla: 6 osób

Powstał właśnie dlatego, że się pomyliłam. Miałam wypróbować przepis na kołacz na warsztaty ale pomyliłam mąkę i musiałam jakoś z tego wybrnąć.  O dziwo jest tak smaczny, że piekłam go już kilka razy dodając  do kolejnych jeszcze suszone owoce. Z poniższej proporcji upieczecie dużą keksówkę.

CHLEB0030

Składniki:

  • 500 g mąki żytniej razowej
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 350 – 450 g wody
  • płaska łyżeczka drożdży Instant
  • 3 łyżeczki soli
  • czarnuszka
  • suszona żurawina
  • śliwka wędzona

Zakwas musi być aktywny. Śliwkę siekamy na drobne kawałki. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką formy. Ciekawie wygląda i smakuje jeśli dno formy wysypiemy ziarnem (siemię lniane, słonecznik) lub płatkami np. gryczanymi czy owsianymi. Formę z ciastem przykrywamy folią lub wkładamy do torebki foliowej. Ciasto musi wyrosnąć. Może nie dwukrotnie jak w przypadku chlebów pszennych ale do brzegu keksówki.  Trwa to w zależności od temperatury otoczenia 2 – 4 godziny. Należy kontrolować ten proces bo jeśli przegapimy odpowiedni moment ciasto może nam się zapaść podczas pieczenia. Piekarnik grzejemy do 250 °C, wstawiamy naczynie z wodę i wkładamy blaszkę z ciastem. Chleb należy naciąć . Ja robię to po 5 minutach w piecu – kilka nacięć lub jedno przez środek. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy około 30 minut. Brzegi chleba muszą odchodzić od blaszki. Przy pieczeniu chlebów w blaszkach, czy to żytnich, pszennych czy innych pamiętać należy aby wyłożyć je z blachy zaraz po wyjęciu z pieca. Jeśli spód chleba jest miękki i nie ma ładnej skórki wkładamy bochenek do pieca jeszcze na kilka minut – już bez blaszki. Chleb żytni bezwzględnie musi ostygnąć przed krojeniem.

Ciesz się Smakiem!

 

PODSUMOWANIE
Nazwa Przepisu
CHLEB ŻYTNI PRZEZ POMYŁKĘ
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem
Ocena
no rating Based on 0 Review(s)
Posiłek: Składniki:

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on Cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on Cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on Cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl