Autor: magda, kwi - 27 - 2016, Dania bez mięsa, kolacja, Przekąski, wegańskie
Składniki
  • szklanka ryżu
  • szklanka strączków (soczewica zielona, lędźwian)
  • woda
  • sól
  • przyprawy
Kuchnia: Czas: 20 min. Dla: 4-5 osób

Placki jak naleśniki ze sfermentowanego ciasta, składającego się z ryżu i strączków. Oryginalnie używa się urad dahl – rodzaju soczewicy, ciężko u nas dostępnej. Zawierają dużo białka i są sycące. Dzięki fermentacji są łatwostrawne.

UTTAPAM

 

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • szklanka strączków (soczewica zielona, lędźwian)
  • woda
  • sól
  • przyprawy

Ryż i strączki namaczamy na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzamy i blendujemy z użyciem świeżej  wody – tyle aby blender mógł dać radę. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy ją w ciepłe miejsce do sfermentowania. W temperaturze 15-20 wystarczy doba. Po fermentacji ciasto powinno przypominać bitą śmietanę. Sól i przyprawy dodajemy dopiero gdy sfermentuje. Możemy przechować w lodówce 2-3 dni. Smażymy na rozgrzanej, naolejonej patelni z obu stron na złoto. Można jak omlet przełożyć warzywami, można nabierać nimi pasty i dipy. Ja zaserwuję je z curry z kiszoną cytryną i podagrycznikiem.

Ciesz się Smakiem!

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
PLACKI UTTAPAM
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem
Posiłek: Składniki:

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl