- szklanka ryżu
- szklanka strączków (soczewica zielona, lędźwian)
- woda
- sól
- przyprawy
Placki jak naleśniki ze sfermentowanego ciasta, składającego się z ryżu i strączków. Oryginalnie używa się urad dahl – rodzaju soczewicy, ciężko u nas dostępnej. Zawierają dużo białka i są sycące. Dzięki fermentacji są łatwostrawne.
Składniki:
- szklanka ryżu
- szklanka strączków (soczewica zielona, lędźwian)
- woda
- sól
- przyprawy
Ryż i strączki namaczamy na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzamy i blendujemy z użyciem świeżej wody – tyle aby blender mógł dać radę. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy ją w ciepłe miejsce do sfermentowania. W temperaturze 15-20 wystarczy doba. Po fermentacji ciasto powinno przypominać bitą śmietanę. Sól i przyprawy dodajemy dopiero gdy sfermentuje. Możemy przechować w lodówce 2-3 dni. Smażymy na rozgrzanej, naolejonej patelni z obu stron na złoto. Można jak omlet przełożyć warzywami, można nabierać nimi pasty i dipy. Ja zaserwuję je z curry z kiszoną cytryną i podagrycznikiem.
Ciesz się Smakiem!