Autor: magda, kwi - 27 - 2016, przetwory
Składniki
  • 1 l wody
  • łyżka soli
  • przyprawy i dodatki
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 2 osób

Kisić można wszystkie warzywa – nie wszystkie będą nam smakować. Nie jestem w stanie znieść smaku i zapachu kiszonej brukselki czy brokułów ale to sprawa indywidualna dla kogoś innego mogą być przysmakiem. Musicie sami wypróbować różnych kiszonek. Eksperymentujcie! Zasada jest prosta – łyżka soli na 1 l wody. Zagotować. Są różne szkoły, ja zalewam ciepłą solanką. Wkład słoików powinien być ciasno ułożony, wręcz jest to działanie siłowe. Natomiast przyprawy i zioła do kiszonek o to zupełnie inna sprawa. Można poszaleć ze smakami. Lubię suszyć np. gałązki, które zostają z bazylii, rozmarynu, kopru i innych ziół i dzikich roślin. Są świetne właśnie do kiszonek i marynat. W słoiku po zalaniu solanką musimy zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni aby fermentacja miała miejsce do szaleństw. Jeśli kisimy aby mieć przetwory na zimę, po kilku dniach słoiki dokręcamy i wynosimy w ciemne chłodne miejsce. Bardzo zdrowe są jednak krótkie, kilkudniowe kiszonki jak np. z rzodkiewki czy kalarepy – polecam! Kiszenie kapusty przebiega troszkę inaczej. Kapustę siekamy, zasalamy – czekamy aż puści soki i dopiero wtedy układamy z przyprawami ciasno w słoiku. Trzydniowa kapucha, gdzie fermentacja dopiero co się rozpoczęła jest super! Jeśli chodzi o zioła i zielone rośliny, nie wszystkie są smaczne. Polecam szczególnie kiszony podagrycznik, pokrzywę, czosnaczek no i oczywiście barszcz zwyczajny i szczaw. Zielone liście siekamy, zasypujemy solą, ugniatamy i czekamy aż puszczą soki – wtedy wkładamy ciasno ugniatając do słoików. Na wierzchu zielonej masy powinna być solanka (powstała z soli i soków). Po trzech dniach w ciepłym miejscu słoiki dokręcamy i wynosimy, najlepiej do zimnej piwnicy.

Składniki:

  • 1 l wody
  • łyżka soli
  • przyprawy i dodatki

Kiszone rzodkiewki

zodkiewka_kiszona1423

Kiszona kalarepa

kalarepa_kiszona1419

Kiszone pomidory

pomidory_kiszone1417

Kiszone jabłka

Jablko_kiszone1425

Kiszone gruszki

gruszka_kiszona1421

Kiszone magnolie

Magnolia_kiszona1428

Kiszona pokrzywa i podagrycznik

Ziola_kiszone1429

 

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
KISZONE WARZYWA, OWOCE I ZIOŁA
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Posiłek: Składniki:

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl