Autor: magda, wrz - 9 - 2014, śniadanie
Składniki
  • wiązka (kilka rozłożystych gałązek) portulaki
  • pomidorki (najlepiej koktajlowe)
  • grzanki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • jajko
  • masło
  • sól, pieprz
  • ocet
Kuchnia: Czas: 20 min. Dla: 1 osób

Portulakę spróbowałam dzięki Kindze, która przywiozła mi ją z działki mówiąc: „wiem, że to można jeść ale nie wiem jak – zrób coś z tym zielskiem”. No to zrobiłam. Musiałam jednak najpierw trochę się dowiedzieć o warzywie, które przyznacie popularne w Polsce nie jest. Znają ja bywalcy krajów śródziemnomorskich – najbardziej popularna jest chyba na Krecie. Portulaka ma wiele odmian, jedną z nich jest właśnie jadalna portulaka warzywna. Jadalne są liście i łodygi. Ma prozdrowotne właściwości, działa przeciwbakteryjnie, zawiera antyoksydanty, kwasy tłuszczowe Omega-3, witaminy A i C, wapń, magnez, żelazo i potas. Liście są świetne na surowo, bardzo orzeźwiające podbijają smak sałatek, na ciepło przypominają szpinak lub jarmuż. Łodygi można gotować lub dusić jak szparagi, chociaż w smaku bardziej przypominają mi szczaw. Moja propozycja na portulakę na ciepło.

POLTULAKA_GRZANKA8875

 

Składniki:

  • wiązka (kilka rozłożystych gałązek) portulaki
  • pomidorki (najlepiej koktajlowe)
  • grzanki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • jajko
  • masło
  • sól, pieprz
  • ocet

Portulakę myjemy i oddzielamy listki od łodyżek. Użyjemy listków i samych końcówek łodyg. Dusimy je na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku, soli i pieprzu. Dodajemy pomidorki. Dusimy krótko – max. 5 min. W tym  czasie tostujemy pieczywo i gotujemy jajka w koszulkach. Zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Nie musi być go dużo, wystarczy łyżka na litr. Jajko wbijamy najpierw do naczynka, nie puszczamy go na wodę ze skorupki. Woda nie może wrzeć, powinna ledwo „pykać”. Mieszamy wodę robiąc wir i delikatnie wpuszczamy jajko w środek wiru. Zanim dotrze na dno,  białko niesione siłą wiru owinie się wokół żółtka tworząc sakiewkę. Trzymamy je w „pykającej” wodzie ok. 3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Niektóry twierdzą, że powinno się je schłodzić w wodzie z lodem. Mam inną metodę. Gotuję jajko 2 min., odcedzam i zanim ostygnie osiąga idealne ścięcie żółtka.  Wykładamy na talerz gorącą grzankę, duszoną portulakę i pomidorki a na wierzch kładziemy jajko. Posypujemy szczypiorkiem. Śniadanie idealne.

Ciesz się Smakiem!

 

 

 

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl