- wiązka (kilka rozłożystych gałązek) portulaki
- pomidorki (najlepiej koktajlowe)
- grzanki
- 2 duże ząbki czosnku
- szczypiorek
- jajko
- masło
- sól, pieprz
- ocet

Portulakę spróbowałam dzięki Kindze, która przywiozła mi ją z działki mówiąc: „wiem, że to można jeść ale nie wiem jak – zrób coś z tym zielskiem”. No to zrobiłam. Musiałam jednak najpierw trochę się dowiedzieć o warzywie, które przyznacie popularne w Polsce nie jest. Znają ja bywalcy krajów śródziemnomorskich – najbardziej popularna jest chyba na Krecie. Portulaka ma wiele odmian, jedną z nich jest właśnie jadalna portulaka warzywna. Jadalne są liście i łodygi. Ma prozdrowotne właściwości, działa przeciwbakteryjnie, zawiera antyoksydanty, kwasy tłuszczowe Omega-3, witaminy A i C, wapń, magnez, żelazo i potas. Liście są świetne na surowo, bardzo orzeźwiające podbijają smak sałatek, na ciepło przypominają szpinak lub jarmuż. Łodygi można gotować lub dusić jak szparagi, chociaż w smaku bardziej przypominają mi szczaw. Moja propozycja na portulakę na ciepło.
Składniki:
- wiązka (kilka rozłożystych gałązek) portulaki
- pomidorki (najlepiej koktajlowe)
- grzanki
- 2 duże ząbki czosnku
- szczypiorek
- jajko
- masło
- sól, pieprz
- ocet
Portulakę myjemy i oddzielamy listki od łodyżek. Użyjemy listków i samych końcówek łodyg. Dusimy je na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku, soli i pieprzu. Dodajemy pomidorki. Dusimy krótko – max. 5 min. W tym czasie tostujemy pieczywo i gotujemy jajka w koszulkach. Zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Nie musi być go dużo, wystarczy łyżka na litr. Jajko wbijamy najpierw do naczynka, nie puszczamy go na wodę ze skorupki. Woda nie może wrzeć, powinna ledwo „pykać”. Mieszamy wodę robiąc wir i delikatnie wpuszczamy jajko w środek wiru. Zanim dotrze na dno, białko niesione siłą wiru owinie się wokół żółtka tworząc sakiewkę. Trzymamy je w „pykającej” wodzie ok. 3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Niektóry twierdzą, że powinno się je schłodzić w wodzie z lodem. Mam inną metodę. Gotuję jajko 2 min., odcedzam i zanim ostygnie osiąga idealne ścięcie żółtka. Wykładamy na talerz gorącą grzankę, duszoną portulakę i pomidorki a na wierzch kładziemy jajko. Posypujemy szczypiorkiem. Śniadanie idealne.
Ciesz się Smakiem!