- paczka ciastek - herbatników
- 3-4 blaty suchych wafli
- około 1/2 puszki mleka skondensowanego
- około 50 g masła
- około 150 g wiórków kokosowych
- 50 ml alkoholu
- orzechy laskowe lub migdały około 20 sztuk
Nazwa nie wzięła się znikąd – po sprzątaniu szafek zostaje zazwyczaj mnóstwo kończących się opakowań różnych produktów. Gdy masz już zrobione batony Nigelli 🙂 a zostają same słodkie komponenty możesz jeszcze zrobić trufle. Moje powstały z poniższych składników. Z tej proporcji wyszło mi około 20 małych trufli.
Składniki:
- paczka ciastek – herbatników
- 3-4 blaty suchych wafli
- około 1/2 puszki mleka skondensowanego
- około 50 g masła
- około 150 g wiórków kokosowych
- 50 ml alkoholu
- orzechy laskowe lub migdały około 20 sztuk
Ciastka i wafle rozdrabniamy w robocie, dodajemy wiórki (zostawiamy 50 g), masło, połowę mleka skondensowanego, alkohol i mielimy na zwartą masę. Sprawdzamy jeśli jest za suche, dodajemy resztę mleka skondensowanego. Masa musi się łączyć w zwarte kulki. „Kulamy” małe kulki do środka wkładając orzech lub migdał (uprzednio uprażony). Obtaczamy w pozostawionych wiórkach kokosowych, układamy w małych papilotkach i chłodzimy. Pięknie zapakowane będą super prezentem dla łasucha.
Ciesz się Smakiem!