- mąka pszenna 50 g
- mąka kukurydziana 50 g
- gorąca woda 50 ml
- sól

Niestety muszę mieć coś do chrupania. Jestem uzależniona dlatego wolę chrupać coś, co zrobię sama i wiem z czego się składa. Nie kupuję nachos w sklepie. Zrobienie ich nie jest trudne. Z poniższej proporcji wychodzi około 5 – 6 placków o średnicy średniej patelni. Na warsztatach moje dzielne dziewczyny przygotowały mnóstwo placków!
Składniki:
- mąka pszenna 50 g
- mąka kukurydziana 50 g
- gorąca woda 50 ml
- sól
Mieszankę mąk i soli zalewamy gorącą wodą. Mieszamy łyżką a gdy chwilę ostygnie zagniatamy. Zagniatamy długo – aż będzie elastyczne. Rozwałkowujemy na bardzo cienki placek wielkości patelni, na której będziemy je suszyć. Tak właśnie – placek tniemy przez środek na 6 – 8 części i suszymy na patelni z grubym dnem – bez tłuszczu aż będą chrupiące. Możemy też suszyć je w piekarniku – 180°C. Do nachos konieczne są dipy. Co Wam do głowy przyjdzie – salsy, guacamole sosy serowe. My zrobiliśmy hummus z dużą ilością tahiny i dip mango/imbir/chilli. Było sporo chrupania!
Ciesz się Smakiem!
